του Β. Μανδραβέλη
Σήμερα συνεδριάζει η ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου στις Επικοινωνίες (ΑΔΑΕ) προκειμένου να συνεκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σχετικά με τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών στη χώρα μας. Στελέχη της Αρχής ανέφεραν χθες ότι οι υποθέσεις που αναδύονται μέσω των δημοσιευμάτων, αλλά και από τις δηλώσεις του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, είναι πρωτόγνωρες για την ΑΔΑΕ και ότι τα θέματα αυτά δεν είχαν απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν.
«Οι μυστικές υπηρεσίες δεν “αργούνε” ποτέ», παρατηρούσε σκωπτικά στέλεχος της ΑΔΑΕ. Αναφερόμενος ωστόσο στις τοποθετήσεις του κ. Πάγκαλου σχετικά με την παρακολούθηση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών, σημείωνε ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορούσε να έχει αντίληψη, δεδομένου ότι την εποχή εκείνη απλώς… δεν υπήρχε. Η ΑΔΑΕ ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια, αλλά λειτουργική κατέστη τα τελευταία οκτώ. Από την άλλη πλευρά, για το δημοσίευμα της ιστοσελίδας του Spiegel, σχετικά με παρακολουθήσεις επικοινωνιών στην Ελλάδα από «κοριό» που βρισκόταν στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, στελέχη της ΑΔΑΕ ανέφεραν ότι ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε καμία αντίστοιχη πληροφόρηση ή καταγγελία.
Πάντως, η όλη υπόθεση έφερε στην επιφάνεια ξανά το σκάνδαλο των υποκλοπών της Vodafone, που συντάραξε την Ελλάδα το 2006. Η υπόθεση, που είχε κρατηθεί μυστική για περισσότερο από ένα έτος και τελικά δημοσιοποιήθηκε από τρεις υπουργούς (Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Επικρατείας) στις 2 Φεβρουαρίου 2006, περιείχε όλα τα στοιχεία ενός κατασκοπευτικού θρίλερ. Μεταξύ των παρακολουθούμενων (κινητών) τηλεφώνων ήταν του πρωθυπουργού της περιόδου εκείνης κ. Κ. Καραμανλή, του υπ. Εθνικής Αμυνας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλου, άλλων πολιτικών παραγόντων, επιχειρηματιών, αλλά και απλών ιδιωτών. Τα στοιχεία έδειξαν ότι παρακολουθούνταν τουλάχιστον 104 τηλέφωνα, αφού ο πραγματικός αριθμός των παρακολουθήσεων ποτέ δεν έγινε γνωστός, δεδομένου ότι η Vodafone με δική της πρωτοβουλία διέγραψε όλα τα στοιχεία από τα τηλεφωνικά της κέντρα στις αρχές Μαρτίου 2005.
Η κατεξοχήν αρμόδια αρχή ελέγχου της ακεραιότητας των επικοινωνιών, η ΑΔΑΕ, παρέμεινε στο σκοτάδι. Επιλήφθηκε της υπόθεσης μετά τη γνωστοποίησή της από τους τρεις υπουργούς. Ωστόσο, μέσα σε 10 μήνες ανέδειξε πολλές πτυχές της υπόθεσης, ενώ επέβαλε (Δεκ. 2006) στη Vodafone πρόστιμο ύψους 76 εκατ. ευρώ για την παραβίαση της ασφάλειας στο δίκτυό της.
Η Vodafone προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης αυτής και τελικά επέτυχε την ακύρωσή της, με το σκεπτικό ότι η ΑΔΑΕ, αν και λειτούργησε ως «οιωνεί δικαστήριο», έλαβε τις αποφάσεις της κεκλεισμένων των θυρών. Στην πράξη η ολομέλεια του ΣτΕ, χωρίς να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης, ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας επιβολής των κυρώσεων στη Vodafone, αλλά με ανοικτές τις θύρες στους ενδιαφερομένους. Αυτό τελικά συνέβη στο τέλος του 2012, οπότε η ΑΔΑΕ επέβαλε πρόστιμο 50,6 εκατ. ευρώ. Η μείωση του ύψους του προστίμου βασίστηκε στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς συνεκτιμήθηκαν τα δεδομένα της κάθε εποχής (έσοδα, κέρδη κ.λπ.). Η Vodafone υπέβαλε εκ νέου αίτηση ακύρωσης του νέου προστίμου στο ΣτΕ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_30/10/2013_538174