Του Γιώργου Σιούτζου*
Πόσο θλίψη προκαλεί μια τέτοια φράση για όποιον μένει στην Ελλάδα. Πώς γίνεται μία χώρα να είναι συνώνυμη με ένα τόσο κακό οικονομικό περιβάλλον και εξαιτίας της κοινωνικής, αξιακής, πολιτικής και οικονομικής μακροχρόνιας κρίσης να χρησιμοποιείται σαν παράδειγμα αποφυγής και μελέτη περίπτωσης χείριστης διαχείρισης μίας κρίσης στην οποία εμπλέκονται τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί παράγοντες;
«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή», προειδοποίησε ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Σαλβίνι.
Ο Κλαούντιο Μπόργκι, υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας, επέκρινε τους λάθους χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια πρόβλημα».
H Ιταλία αντιμέτωπη με μία δύσκολη συγκυρία έχει στην πρόσφατη μνήμη της στιγμές που πέρασε η Ελλάδα προσπαθώντας να δαμάσει μιας μεγάλης κλίμακας κρίση. Και πέρα από εθνικούς παράγοντες διοίκησης η Ιταλία πιστεύει ακράδαντα πως το μείγμα πολιτικής που ασκήθηκε από τους ξένους εταίρους ήταν προβληματικό και συντέλεσε στην όξυνση της κρίσης. Οι πυροσβεστικού τύπου κινήσεις σε μία κρίση που συνεχίζει και καίει την Ελλάδα φαίνεται να μην αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τους γείτονες Ιταλούς οι οποίοι βλέπουν ένα τσουνάμι να έρχεται.
Η συλλογική ευθύνη πρέπει να βαραίνει την ατομική συνείδηση. Γιατί είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία και μοντέλο διακυβέρνησης που υπηρετείται για όλους τους πολίτες της Ελλάδας και έχει συνέπειες για όλους. Πέρα όμως από αυτό, οι Βρυξέλλες κατηγορήθηκαν για τον τρόπο άσκησης της πολιτικής τους και ανάμεσα στο ρεαλισμό και στην συνομωσιολογία δεν είναι λίγες οι φωνές που αναφέρονται τόσο σε επίπλαστες αλληλέγγυες κινήσεις με κρηπίδα τη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού σκηνικού που θα εξυπηρετεί συγκεκριμένα προνομιούχα κράτη. Και η Ιταλία δεν είναι ένα από αυτά.
Το συνονθύλευμα τυχοδιωκτισμού αφενός και πειραματισμού από την άλλη όσον αφορά την κρίση στην Ελλάδα τρομάζει και προειδοποιεί τους Ιταλούς. Και αντιδρώντας προληπτικά προσπαθούν να πείσουν για μία άλλη διευθέτηση της κρίσης που διέρχονται. Και αυτό οδηγεί σε φράσεις που στοχοποιούν και πληγώνουν. «Μην μας κάνετε σαν την Ελλάδα…»
* Ο Γιώργος Σιούτζος είναι Business Analyst