Euro 2024: Οι ομάδες, τα φαβορί, οι σταρ και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διοργάνωση που ξεκινά σήμερα

Σε δέκα πόλεις της Γερμανίας, 24 ομάδες ξεκινούν από απόψε την προσπάθεια να διαπρέψουν στο Euro 2024.

Μια διοργάνωση η οποία αναμένεται να σημαδευτεί από τα σπουδαία ταλέντα που ήδη κάνουν τρομερά πράγματα σε επίπεδο συλλόγων (βλέπε… Μπέλιγχαμ), ενώ παράλληλα, η διοργάνωση θα αποτελέσει και το κύκνειο άσμα στην καριέρα ποδοσφαιριστών όπως ο Τόνι Κρόος, ο Λούκα Μόντριτς κ.α. Θα είναι και το τελευταίο Euro ταυτόχρονα για τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Χούλιγκανς και… Isis ο φόβος της αστυνομίας

Φυσικά, το Νο1 ένα ζήτημα για τους διοργανωτές, θα είναι η ασφάλεια. Υπό τις διαδικτυακές απειλές του ISIS, αλλά και υπό τον φόβο των σκληροπυρηνικών οπαδών ορισμένων ομάδων όπως η Σερβία και η Ουγγαρία με «στρατιές» ακροδεξιών χούλιγκαν, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους των δέκα πόλεων και γύρω από τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες.

Για το φετινό Euro 2024, διατέθηκαν 3 εκατομμύρια εισιτήρια στο σύνολο και μέχρι πριν δέκα ημέρες είχαν πουληθεί πάνω από 2 εκατ. Ωστόσο, λόγω της λατρείας των Γερμανών, αναμένεται να δούμε σχεδόν όλα τα παιχνίδια κατάμεστα.

Εξοδα και έσοδα

H διοργάνωση κόστισε στους Γερμανούς περίπου 650 εκατ. ευρώ και περιμένουν συνολικά 12 εκατομμύρια επισκέπτες, κάτι που θα φέρει τεράστια έσοδα σε επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού.

Εσοδα η διοργάνωση θα έχει και για τις ομάδες. Οι 24 φιναλίστ για την παρουσία τους και μόνο θα πάρουν 9,5 εκατ. ευρώ. Για κάθε νίκη θα εισπράξουν 1 εκατ, ενώ για ισοπαλία 500.000 ευρώ. Ακόμη.

  • Συμμετοχή στους 16: 1,5 εκατ.
  • Στους 8: 2,5 εκατ.
  • Στα ημιτελικά: 4 εκατ.
  • Φιναλίστ: 5 εκατ.
  • Νικητής: 8 εκατ.

Το μάξιμουμ που μπορεί να πάρει μια ομάδα αν κάνει μόνο νίκες στη διοργάνωση, είναι 28,5 εκατ. Συνολικά θα δοθούν 331 εκατ. ευρώ

Τα γήπεδα

Οι όμιλοι

Α’ Ομιλος

Γερμανία
Σκωτία
Ουγγαρία
Ελβετία

Οι διοργανωτές Γερμανοί αν και διαθέτουν δυνατές μονάδες, δεν έχουν καταφέρει να πείσουν στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις. Το τελευταίο τους μεγάλο τουρνουά ήταν το Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014, το οποίο και κέρδισαν και εκ τότε κινούνται σε ρηχά νερά. Παραμένουν το φαβορί ωστόσο, απέναντι σε τρεις ομάδες που θα παλέψουν για την δεύτερη και τρίτη θέση, με την Ελβετία του Τσούμπερ να έχει θεωρητικά ένα μικρό προβάδισμα.

Β’ όμιλος

Ισπανία
Κροατία
Ιταλία
Αλβανία

Το γκρουπ του… θανάτου καθώς η Αλβανία έχει πέσει πάνω σε τρεις εθνικές που την τελευταία 10ετια έχουν παίξει σε τελικό Μουντιάλ ή Euro. Ολα είναι ανοιχτά για την πρώτη θέση, με την Ισπανία θεωρητικά να έχει ένα μικρό προβάδισμα, αλλά από την στιγμή που στον όμιλο υπάρχει η κάτοχος του τίτλου (Ιταλία), τίποτε δεν μπορεί να είναι σίγουρο

Γ’ όμιλος

Σλοβενία
Δανία
Αγγλία
Σερβία

Η Αγγλία για άλλη μία διοργάνωση πάει ως ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση, αλλά παραμένει ερωτηματικό το αν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. Φιναλίστ πάντως στην τελευταία διοργάνωση, θα έχει τον πρώτο λόγο στον όμιλο, απέναντι στην Δανία η οποία θα έχει ξανά τον Ερικσεν στο ρόστερ της, την μαχητική Σερβία, αλλά και την Σλοβενία.

Δ’ όμιλος

Ολλανδία
Γαλλία
Πολωνία
Αυστρία

Ξεκάθαρα τα δύο φαβορί σε αυτό τον όμιλο, με τα μάτια να πέφτουν πάνω στον Εμπαπέ, που πηγαίνει… μπαρουτοκαπνισμένος μετά την οριστική του συμφωνία με τη Ρεάλ. Η Γαλλία πάει πλήρης στη διοργάνωση και δικαιολογημένα θεωρείται (ξανά) το Νο1 φαβορί για τον τίτλο. Μένει να φανεί αν θα επιβεβαιώσει τα προγνωστικά. Από εκεί και πέρα, φαντάζει δεδομένη η πρόκριση της Ολλανδίας ως δεύτερη, ενώ Πολωνία και Αυστρία θα κοντραριστούν για την τρίτη θέση.

Ε’ όμιλος

Ουκρανία
Σλοβακία
Βέλγιο
Ρουμανία

Ισως ο πιο ανοιχτός όμιλος, καθώς το Βέλγιο είναι μεν το μεγάλο φαβορί, είναι ωστόσο σε αγωνιστική κάμψη και δεν πείθει ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Ο όμιλος προσφέρεται ωστόσο για να φτάσει στην πρώτη θέση και να έχει μια βατή ομάδα στην φάση των «16». Από εκεί και πέρα, η Ουκρανία δείχνει πως έχει τον πρώτο λόγο, αφού Ρουμανία και Σλοβακία δεν πείθουν σαν ομάδες.

ΣΤ’ όμιλος

Πορτογαλία
Τσεχία
Γεωργία
Τουρκία

Στο τελευταίο λογικά Euro του, ο Κριστιάνο Ρονάλντο φιλοδοξεί να φτάσει σε μια ακόμη κατάκτηση. Η Πορτογαλία έχει ένα δεμένο σύλλογο, έχει έναν όμιλο επίσης στον οποίο μπορεί να τερματίσει εύκολα πρώτη και στα προκριματικά με τις εμφανίσεις της έπεισε πως μπορεί να φτάσει μακριά. Ισως και μέχρι τον τελικό της 14ης Ιουλίου…

EURO 2024ΑθλητισμόςΚόσμος