Επισήμως ντοπαρισμένη η ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχου επιβεβαίωσε την είδηση ότι βρέθηκε ντοπαρισμένη η Καμίλα Βαλίεβα, η δεκαπεντάχρονη Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ που άφησε άφωνους όλους όσοι παρακολούθησαν από κοντά ή μέσα από τις τηλεοπτικές κάμερες την θεαματική τετραπλή περιστροφή της, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη αθλήτρια στην ιστορία του αθλήματος που επιχείρησε κάτι τέτοιο με επιτυχία.

Μετά τα δημοσιεύματα που ήθελαν την αθλήτρια να έχει βρεθεί θετική στην απαγορευμένη ουσία τριμεταζιδίνη σε αντιτόπινγκ έλεγχο που διεξήχθη στα τέλη Δεκεμβρίου και το θρίλερ που εξελίχθηκε σχετικά με την τύχη της στη διοργάνωση, ενώ ήδη είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό καλλιτεχνικό πατινάζ, η είδηση επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο.

Η τριμεταζιδίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της στηθάγχης, έχει απαγορευθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) από το 2014, ενώ ο έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί στις 25 Δεκεμβρίου από τη ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ (Rusada), στο πλαίσιο του ρωσικού πρωταθλήματος.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου έγιναν γνωστά την περασμένη Τρίτη, μία μέρα μετά τη νίκη της ρωσικής ομάδας που συμμετέχει στους Αγώνες του Πεκίνου υπό ουδέτερη σημαία και ενημερώθηκε η ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ, που στη συνέχεια «απέκλεισε προσωρινά και με άμεση ισχύ» τη Βαλίεβα, όπως εξήγησε η ITA, αναλύοντας τις εξελίξεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Βαλίεβα «προσέφυγε στη Rusada στις 9 Φεβρουαρίου και έγινε ακρόαση την ίδια ημέρα. Το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου, η Rusada αποφάσισε να άρει την προσωρινή αναστολή της αθλήτριας, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Κρεμλίνο στηρίζει

Μετά την επιβεβαίωση της είδησης, το Κρεμλίνο εξέφρασε δια μέσω του εκπροσώπου του Ντιμίτρ Πεσκόφ τη στήριξή του στην Βαλίεβα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι “με βάση όσα γνωρίζουμε ως τώρα, είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για κάποιου είδους παρεξήγηση” προσθέτοντας:«Στηρίζουμε με κάθε τρόπο, πλήρως, χωρίς κανέναν δισταγμό την αθλήτριά μας Καμίλα Βαλίεβα. Καλούμε όλους να την υποστηρίξουν, και λέμε στην Καμίλα: “Καμίλα, μην κρύβεις το πρόσωπό σου, είσαι Ρωσίδα, να είσαι υπερήφανη όπου κι αν βρίσκεσαι, και κυρίως να αγωνίζεσαι και να τους κερδίζεις όλους».

Το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο αποφασίζει 

Για την τύχη της Βαλίεβα θα αποφασίζει το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) την ερχόμενη Τρίτη, πριν την έναρξη των ατομικών αγωνισμάτων.

Η ηλικία της Βαλίεβα (κάτω των 16 ετών) την καθιστά «προστατευμένο άτομο», κάτι που συνεπάγεται ειδικές διατάξεις, εμπιστευτικότητα σχετικά με τον έλεγχο και ενδεχομένως χαμηλότερες ποινές, σύμφωνα με τους κανονισμούς της WADA.

 

Καμίλα ΒαλίεβαΝτόπιθθ