Αντιδράσεις προκάλεσε στον κόσμο του ποδοσφαίρου η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των θεατών στα γήπεδα.
Την απόφαση της κυβέρνησης να μειωθεί ο κόσμος στα γήπεδα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο της μείωσης της διασποράς του Covid-19. Όπως ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας, η πληρότητα στα γήπεδα θα μειωθεί στο 10%, με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τις 3 Ιανουαρίου και θα είναι σε ισχύ έως τις 16/1.
«Με έκπληξη ακούσαμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για παρουσία φιλάθλων μόλις 10% στα ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου της χώρας. Ακούσαμε ως πρόφαση το ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας, κάτι που είναι προφανώς αυθαίρετο και ισοπεδωτικό, διότι διαφορετικά κάποια επαγγελματική ομάδα θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί ως γηπεδούχος.
Σεβόμαστε απόλυτα όλα τα μέτρα που θα διαφυλάξουν την κοινωνία, όμως στεκόμαστε άφωνοι μπροστά σε αποφάσεις που καταδικάζουν σε λουκέτο τα γήπεδα, διότι αυτό είναι το 10%, ΛΟΥΚΕΤΟ, καθώς λειτουργικά αυτό σημαίνει για τις ΠΑΕ το 10%.
Επιπλέον, το βέβαιο είναι ότι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιλέγει σε κάθε αγώνα 1000 «εκλεκτούς» ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες πλήρως εμβολιασμένους φιλάθλους του, που έτρεξαν να εμβολιαστούν ακριβώς για να μπορούν να βρίσκονται στις εξέδρες του γηπέδου μας.
Ταυτόχρονα, δυστυχώς όλοι οι φίλαθλοί μας θα βρεθούν σε κλειστούς χώρους εστίασης , σε πολύ πιο κοντινές αποστάσεις, για να παρακολουθούν τους ίδιους ποδοσφαιρικούς αγώνες που θα έβλεπαν στα ανοιχτά γήπεδα, αφού οι ποδοσφαιρικοί αγώνες προβάλλονται σε κλειστές τηλεοπτικές πλατφόρμες που δεν διαθέτουν όλοι.
Καλούμε την κυβέρνηση και την αρμόδια επιτροπή λοιμοξιολόγων επειδή έχουν χάσει κάθε αίσθημα δικαίου, να αναθεωρήσουν άμεσα την απόφασή τους ώστε να ληφθούν δίκαια μέτρα και περιορισμοί για όλους τους πολίτες, είτε είναι φίλαθλοι και παρακολουθούν ποδόσφαιρο είτε παρακολουθούν θέατρο και συναυλίες είτε διασκεδάζουν σε εστιατόρια και χώρους εστίασης.
Περαιτέρω, τους καλούμε να επανεξετάσουν άμεσα τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αφ’ ενός δημιουργούν δυο μέτρα και δυο σταθμά και αφ’ετέρου είναι απορίας άξιο πως προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο από την πανδημία, καθώς επιλέγεται για ακόμη μια φορά να κλείσουν τα ανοιχτά γήπεδα, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται ανοιχτοί οι κλειστοί χώροι που συνωστίζονται χωρίς περιορισμούς χιλιάδες άτομα, σε συναυλίες, θέατρα, χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, μπαρ κλπ.
Ακριβώς όπως έγινε και στο παρελθόν με τη σιωπή να κυριαρχεί στα άδεια ποδοσφαιρικά γήπεδα, όταν λίγο πιο πέρα είχαμε συναυλίες με χιλιάδες άτομα…
Καλούμε τη Super League να συγκαλέσει άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο ώστε με σύνεση και ορθολογισμό να παρθούν συλλογικά αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι».
ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Τα νέα μέτρα βάζουν στο στόχαστρο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο»
Την πλήρη αντίθεσή της με τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση τη Δευτέρα (27/12) για περιορισμό της παρουσίας των φιλάθλων στα ποδοσφαιρικά γήπεδα σε 1.000 άτομα ανά αγώνα, προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού, εξέφρασε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της ίδιας μέρας.
Οι «πράσινοι» καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των σημερινών ανακοινώσεων, κάνοντας λόγο για «μαρασμό του ελληνικού ποδοσφαίρου» και «περιθωριοποίηση των φιλάθλων».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:
«Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας βάζουν στο στόχαστρο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι σημερινές ανακοινώσεις προσυπογράφουν κατ’ ουσία το μαρασμό του ελληνικού ποδοσφαίρου και περιθωριοποιούν τους φιλάθλους.
Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ακολούθησε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας στους εντός έδρας αγώνες της και επ’ ουδενί αποδέχεται τον ισχυρισμό ότι οι αποφάσεις για παρουσία το μέγιστο 1.000 φιλάθλων ανά παιχνίδι, προέκυψαν από την έλλειψη εφαρμογής των πρωτοκόλλων. Ασφαλώς η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, πλην όμως είναι απολύτως ακατανόητο να στοχοποιείται το ποδόσφαιρο τη στιγμή που σε άλλα δημόσια θεάματα, εκδηλώσεις όπως και μαζικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους (νωπές είναι οι μνήμες του συνωστισμού σε σταθμούς του μετρό στην Αθήνα, αλλά και σε λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ), δεν υπάρχει ανάλογη ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης.
Φυσικά η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και ορθώς παραμένουν σε σχετικά εύρυθμη λειτουργία χώροι εστίασης, θέατρα, κινηματογράφοι, κλπ. Στον αντίποδα ουδείς δύναται να κατανοήσει πώς την ίδια στιγμή τα ανοιχτά γήπεδα οδηγούνται στο κλείσιμο, τη στιγμή που θαμώνες σε κλειστούς χώρους διασκέδασης δεν φορούν καν προστατευτική μάσκα.
Κρίνουμε δε παντελώς πρόχειρη και ανεφάρμοστη την υποχρέωση επιλογής του 10% των εκατομμυρίων φιλάθλων του συλλόγου μας, προκειμένου να παρακολουθούν τις εντός έδρας αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού.
Ως εκ τούτου αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει εν τω συνόλω τις σημερινές ανακοινώσεις. Θεωρούμε δε αυτονόητο ότι στη δέσμη μέτρων που θα επαναδιατυπώσει τις σημερινές άτοπες αποφάσεις, θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις των ΠΑΕ, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μέσω του θεσμικού οργάνου μας, της Super League».
ΑΕΚ: Προβληματισμός για τα 1000 άτομα στα γήπεδα
Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ΑΕΚ το νέο μέτρο καταπολέμησης της διασποράς του COVID-19 που αφορά την προσέλευση στα γήπεδα. Το όριο των 1000 θεατών πλήττει όλες τις ομάδες, πολλώ δε μάλλον την Ένωση με τα 16.000 εισιτήρια διαρκείας.
Από εκεί και πέρα οι «κιτρινόμαυροι» έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες μέσω της Super League για να αντιμετωπιστεί το θέμα που προέκυψε. Είναι πολλά τα ζητήματα που εγείρονται όσον αφορά τη διαχείριση αυτής της κατάστασης για την ΠΑΕ ΑΕΚ που θεωρεί ως δύσκολα εφαρμόσιμη τη συγκεκριμένη απόφαση.
Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τα κριτήρια με τα οποία θα εφαρμοστεί. Όπως και να έχει, πάντως, είναι πιθανό να υπάρξει κοινή γραμμή μέσω Super League για την αντιμετώπιση του ζητήματος.