Η εντυπωσιακή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων καθήλωσε τον πλανήτη

Οι 32οι Ολυμπιακοί Αγώνες άνοιξαν την… αυλαία τους σήμερα με την τελετή Έναρξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο.

Σε μια τελετή έναρξης που χαρακτηρίστηκε από απλότητα και πίστη στην παράδοση αθλητές από όλο τον κόσμο παρέλασαν στο Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο, εκπροσωπώντας τα έθνη τους, για πρώτη φορά με τα χαμόγελά τους κρυμμένα πίσω από τις μάσκες και με τις περισσότερες χώρες έχοντας εκπροσώπηση από άνδρες και γυναίκες σημαιοφόρους.

Κρατώντας την Ελληνική σημαία οι Ολυμπιονίκες Άννα Κορακάκη και Λευτέρης Πετρούνιας μπήκαν πρώτοι στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο ανοίγοντας την παρέλαση των χωρών που θα συμμετάσχουν στους Αγώνες.

Ακολούθησε η Ολυμπιακή ομάδα των προσφύγων που θα αγωνιστούν υπό την αιγίδα της ΔΟΕ και στη συνέχεια μπήκαν οι αποστολές όλων των χωρών που συμμετέχουν στους Αγώνες.

Αρκετά συγκινητική στιγμή κατά την τελετή έναρξης των αγώνων στο Εθνικό στάδιο του Τόκιο, όπου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για όσους έχουν χαθεί σε όλο τον κόσμο από τον κορονοϊό.

Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00 (ώρα Ελλάδας).

Η Άγκνες Κελέτι, η γηραιότερη εν ζωή Ολυμπιονίκης, παρακολούθησε συγκινημένη στιγμές από παλαιότερες διοργανώσεις σε ένα βίντεο, ενώ υπήρξαν αρκετά δρώμενα με αναφορές στην πάλη της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας, αλλά και στην ανάγκη για ενότητα και αδελφοσύνη μεταξύ των λαών.

 

Επίσης υπήρξε ένα εντυπωσιακό οπτικό εφέ, με 1824 drone να σχηματίζουν την γη πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο, ενώ ακουγόταν το «Imagine» του Τζον Λένον από γνωστούς τραγουδιστές όλων των ηπείρων.

Η Σέικο Χατσιμότο, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων καλωσόρισε τους πάντες στο Τόκιο κατά την ομιλία της, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

Αφότου ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Γερμανός «αθάνατος» κάλεσε τον ανώτατο πολίτη της Ιαπωνίας.

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, επαναλαμβάνοντας τον ρόλο του παππού του, ο οποίος «άνοιξε» την αυλαία τους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στο Τόκιο, το 1964.

Ο Ολυμπιακός Χάρτης, ορίζει ότι η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, κηρύσσεται από τον αρχηγό του κράτους της χώρας υποδοχής, κάτι που σημαίνει ότι η παρουσία του ήταν απαραίτητη.

Η ολυμπιακή σημαία μάλιστα έφτασε στον ιστό μεταφερόμενη στα χέρια Ιαπώνων που ασχολούνται με τις δομές υγείας και την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η Ναόμι Οσάκα, η σπουδαία γιαπωνέζα τενίστρια ήταν η τελευταία λαμπαδηδρόμος και με τα χέρια της άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα στον βωμό. Μια προσομοίωση του βουνού Φούτζι, το οποίο στην κορυφή είχε έναν ήλιο που έγινε λουλούδι.

Σε μια σκηνή γεμάτη με διασημότητες η σιωπή κυριαρχούσε και τίποτα δεν θύμιζε τη γιορτή των προηγούμενων διοργανώσεων. Λιγότεροι από 1.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος στην τελετή με αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Ναρουχίτο και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, και οι δύο φορώντας μάσκες, μπήκαν στο γήπεδο και υποκλίθηκαν ο ένας στον άλλο πριν καθίσουν κοινωνικά απομακρυσμένοι. Στην τελετή συμμετείχαν μόνο 15 ηγέτες από όλο τον κόσμο. Παρώ ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο άνοιξε επίσημα τους Αγώνες όπως έκανε ο παππούς του Χιροχίτο το 1964. Μαζί του ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

 

 

Δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις, καθώς έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο είχε συγκεντρωθεί κόσμος που εξέφραζε τη διαμαρτυρία του για την διεξαγωγή των Αγώνων.

Οι Αγώνες λοιπόν ξεκίνησαν με την Τελετή Έναρξης και πλέον τα βλέμματα του πλανήτη στρέφονται στις προσπάθειες των αθλητών και των αθλητριών.

 

Μια διαφορετική τελετή έναρξης
Η τελετή έναρξης έγινε χωρίς τη συνήθη μεγάλη χορογραφία, με τεράστια σχήματα από χορευτές, ηθοποιούς και φώτα, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Το σύνθημα όπως το διατύπωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή: Χώρια αλλά όχι μόνοι

Το εναρκτήριο βίντεο που παρουσιάστηκε στο στάδιο ανακεφαλαίωσε την πορεία της Ιαπωνίας στους Αγώνες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος, από την επιλογή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ως οικοδέσποινας στις 8 Σεπτεμβρίου 2013.

Έδειξε πώς το 2020 χτύπησε ο κορωνοϊός, με περιορισμούς που ανάγκασαν την άνευ προηγουμένου αναβολή μόνο τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων, ξεκινώντας μια περίοδο αβεβαιότητας.

Στο τμήμα που υπογραμμίζει τον αντίκτυπο της πανδημίας στους αθλητές και τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να δουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες με φυσική παρουσία, οι διοργανωτές έδειξαν μια μοναχική γυναίκα αθλητή, την Γιαπωνέζα πυγμάχο και νοσοκόμα, Αρίσα Τσουμπάτα, να κάνει προπόνηση στο σκοτάδι, τρέχοντας σιωπηλά σε διάδρομο.

Δεκάδες χορευτές μετακινήθηκαν ενώ οι χαρτογραφήσεις προβολής έδειξαν συνδέσεις μεταξύ τους, επισημαίνοντας πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, έχουν δημιουργήσει νέες συνδέσεις στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους Ισραηλινούς αθλητές που σκοτώθηκαν από τρομοκράτες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Μόναχο. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των οικογενειών των έντεκα θυμάτων, το οποίο ως τώρα η ΔΟΕ είχε αρνηθεί να ικανοποιήσει.

Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία
Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, ολοκληρώθηκε με ειδική τελετή στο Citizen’s Plaza του Τόκιο, παρουσία της κυβερνήτη της ιαπωνικής πρωτεύουσας, Γιουρίκο Κόϊκε και του Δημάρχου της πόλης Σινζούκου Κου, Κενίσι Γιοσιζούμι.

Τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ήταν ο Ιάπωνας ηθοποιός, Κανκούρο Νακαμούρα, ο οποίος «τοποθέτησε» την Ολυμπιακή Φλόγα σ΄ ένα δοχείο, ειδικά κατασκευασμένο για την περίσταση.

Λιτή τελετή

Οι διοργανωτές παρουσίασαν ξύλινους Ολυμπιακούς δακτύλιους, συνδέοντας έτσι το παρόν με το παρελθόν, τους Αγώνες του 2020 με εκείνους του 1964 και πάλι στο Τόκιο.

Οι γιγαντιαίοι ξύλινοι δακτύλιοι μεταφέρθηκαν στο γήπεδο σε μια πλατφόρμα, καθοδηγούμενη από το φως πολλών φαναριών χαρτιού. Με το τράβηγμα ενός σχοινιού, τα δαχτυλίδια μετατράπηκαν σε Ολυμπιακό σύμβολο.

Τα δαχτυλίδια φτιάχθηκαν από ξυλεία από δέντρα που αναπτύχθηκαν από τους σπόρους που έφεραν αθλητές από κάθε ένα από τα συμμετέχοντα έθνη στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν από το Τόκιο.

Η παράσταση της ένωσης των δαχτυλιδιών ξεκίνησε με το “Kiyari Uta”, ένα παραδοσιακό τραγούδι εργασίας που τραγουδούσαν εδώ και αιώνες εργάτες.

Λίγοι αθλητές και διαδηλωτές

Ένας πολύ μικρότερος αριθμός αθλητών έλαβε μέρος στην παρέλαση των ομάδων, με πολλούς να σχεδιάζουν να πετάξουν λίγο πριν από τους Αγώνες τους και να φύγουν λίγο μετά για να αποφύγουν μόλυνση Covid-19.

Η τελετή χαρακτηρίζεται από απουσίες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, ενώ ορισμένοι κορυφαίοι χορηγοί και οικονομικοί ηγέτες έμειναν επίσης εκτός.

Εκατοντάδες διαδηλωτές που έφεραν πλακάτ που έγραφαν «οι ζωές πάνω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες» διαδήλωσαν γύρω από το χώρο. Οι διαδηλωτές, φορώντας λευκές χειρουργικές μάσκες, φώναξαν «Σταματήστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Μόνο το ένα τρίτο των Ιαπώνων έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίων, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι Αγώνες θα μπορούσαν να γίνουν εστία σούπερ-μετάδοσης.

Περισσότερα από 100 άτομα που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς έχουν ήδη διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.