Το 2018, είναι η χρονιά της. Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ, Πρωτάθλημα Ελλάδας στο ποδόσφαιρο και φαίνεται πως θα υπάρξει και συνέχεια. Η ΑΕΚ και ο κόσμος της ζουν ιστορικές στιγμές, καθώς 50 χρόνια μετά το έπος του Παναθηναϊκού Σταδίου, η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα νίκησε την Μούρθια (77-75) στο κατάμεστο ΟΑΚΑ και προκρίθηκε στον τελικό του Basketball Champions League όπου θα αντιμετωπίσει την Μονακό για να την κερδίσει και να προσθέσει άλλη μία σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας της. Με τους Έλληνες να κάνουν την διαφορά, οι κιτρινόμαυροι άντεξαν τα ξεσπάσματα των Χάνα – Μπενίτεθ και στο τέλος έφτασαν σε άλλη μια τεράστια νίκη, που αυτή την φορά τους φέρνει 40 λεπτά μακριά από το όνειρο.
Με τις ρετρό εμφανίσεις και τους Γκριν, Λαρεντζάκη, Χάρις, Τζέιμς, Χάντερ στην αρχική της πεντάδα, η ΑΕΚ προσπάθησε να βρει ενέργεια μέσα και από τον κόσμο της. Ο Μάνι Χάρις άνοιξε το σκορ με δύσκολη προσπάθεια, όμως η άμυνα της Μούρθια ήταν εξαιρετική, σκληρή στο όριο του φάουλ, με αποτέλεσμα οι κιτρινόμαυροι να στηρίζονται σε ατομικές προσπάθειες και τον κορυφαίο τους παίκτη που έγραψε το 9-7 με τέσσερις σερί πόντους στο 5′. Ο Γκριν δεν είχε μπει καλά στο ματς, η οργάνωση των γηπεδούχων ήταν προβληματική, οι Ισπανοί βρήκαν ισορροπία στο παιχνίδι τους και έγραψαν το 11-17 με γκολ-φάουλ του Χάνα και τρίποντο του Μπενίτε στο 8′, σημείο στο οποίο ο Σάκοτα άλλαξε τρεις παίκτες. Οι γηπεδούχοι απάντησαν με ένα σερί 8-0 και το 18-17 του δεκαλέπτου ήταν αποτέλεσμα των 10 του Μάνι Χάρις.
Χάρις και Πάντερ έγραψαν το 23-17 για να φτάσει το σερί της ΑΕΚ στο 12-0 και τελικά να ολοκληρωθεί στο 13-0 από μία βολή του Σάκοτα. Ο Μαυροειδής έκανε φοβερή δουλειά στο μαρκάρισμα του Λίμα, του πήρε γρήγορα το δεύτερο φάουλ, ο Ξανθόπουλος πίεσε στη μπάλα, ο Πάντερ έδωσε πνοή στην επίθεση και η second unit των κιτρινόμαυρων τα πήγε περίφημα, με το τρίποντο του Σάκοτα να σηκώνει το ΟΑΚΑ στο πόδι και το 33-21 στο 14′ να δονεί το γήπεδο. Και όμως, η Μούρθια άντεξε και μετά το timeout λειτούργησε πολύ καλύτερα στην επίθεση, με αποτέλεσμα να μαζέψει τη διαφορά με τον Τούμπα να κάνει θραύση σε άμυνα κι επίθεση για το 40-34 του ημιχρόνου. Η ΑΕΚ ήταν ανώτερη, οι Ισπανοί είχαν “επιβιώσει” και η μονομαχία τους ήταν ανοιχτή.
Το τρίτο φάουλ του Όλεσον στην έναρξη της τρίτης περιόδου ήταν ένα καλό νέο για την ΑΕΚ, όχι όμως και το τέταρτο του Χάντερ που βγήκε στο 21 φανερά εκνευρισμένος με τους διαιτητές. Οι γηπεδούχοι δεν γύρισαν καλά στο ματς, το κάρφωμα του Σόκο για το 46-45 οδήγησε στο timeout του Σάκοτα και ο έμπειρος προπονητής προσπαθούσε να βρει τρόπους για να “ανοίξει” το γήπεδο. Η Μούρθια πέρασε μπροστά (50-51) για πρώτη φορά μετά τα μέσα της πρώτης περιόδου και κάπου εκεί, στο 27′, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται επικίνδυνα. Σάκοτα, Ξανθόπουλος, Πάντερ και Μαυροειδής γύρισαν για να ξελασπώσουν την ομάδα τους, ο Λίμα έκανε και τέταρτο φάουλ στο 29′ και το ντέρμπι έγινε… θρίλερ. Η ποιότητα του ματς έπεσε, το 55-54 στο 30′ έμοιαζε με… 0-0 και ουσιαστικά έτσι ήταν.
Ο Ξανθόπουλος που έκανε τρομερή δουλειά στο πρώτο μέρος, έδωσε ξανά πνοή στην ΑΕΚ στις αρχές της τέταρτης περιόδου. Οι πάσες του σε Μαυροειδή και Πάντερ έγραψαν το 63-56 στο 32′, ο Χάρις βρήκε ξανά τα πατήματά του και ο Σάκοτα έβαλε τρίποντο από τη δεξιά γωνία για το 68-61 στο 34′ που κράτησε τους φιλοξενούμενους σε απόσταση. Το πέμπτο φάουλ του Σόκο σε εκείνο το σημείο ήταν άλλο ένα φανταστικό νέο για τους κιτρινόμαυρους, που πιέστηκαν από τα καλάθια του Μπενίτε, βρήκαν απαντήσεις σε σουτ του Χάρις και drive του Τζέιμς στον Λίμα των τεσσάρων φάουλ, πριν ο Χάρις μαζέψει επιθετικό ριμπάουντ και με λέι-απ γράψει το 76-68 στο 1:42 πριν το φινάλε. Η Μούρθια μείωσε στους τρεις (76-73), ο Ξανθόπουλος έδωσε βολές στα 6.9″ για να αποφύγει το τρίποντο της ισοφάρισης, ο Χάνα τις έβαλε για το 76-75 και… θρίλερ.
Ο Σάκοτα κάλεσε timeout, η μπάλα πήγε στο μισό γήπεδο, ο Ξανθόπουλος έκανε την επαναφορά, ο Τζέιμς πήρε τη μπάλα και το φάουλ στα 5.3″. Πήγε στη γραμμή των βολών, έβαλε την πρώτη, έχασε τη δεύτερη και η Μούρθια δεν κατάφερε να κάνει επίθεση, με τον Ρόχας να κάνει κάτι… ανόητο αντί να διασχίσει το γήπεδο για το σουτ της νίκης ή της παράτασης. Στο θρίλερ, η ΑΕΚ στάθηκε όρθια και έχει ακόμη 40 λεπτά για να φτάσει στον πρώτο και μεγαλύτερο στόχο της για την τρέχουσα σεζόν.
Ο MVP
Μπορεί ένας παίκτης που δεν σκοράρει πόντο να αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης; Φυσικά, αν κάνει την δουλειά που έκανε ο Βασίλης Ξανθόπουλος σε αυτό το παιχνίδι. Με τρομακτική πίεση στη μπάλα, με εκπληκτική ψυχραιμία στην δημιουργία, με έλεγχο του ρυθμού, με επτά τελικές πάσες και δύο σπουδαία διαστήματα στο πρώτο και το δεύτερο μέρος του ημιτελικού με τη Μούρθια, ο πολύπειρος γκαρντ έκανε την διαφορά δίνοντας δωρεάν… σεμινάριο για το πως πρέπει να λειτουργεί ένας backup πόιντ γκαρντ. Επτά ασίστ έδωσε ο Ξανθόπουλος, όλες μία και μία.
ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ
Οι 20 πόντοι του Μάνι Χάρις που τελείωσε το ματς με 9/13 δίποντα, πήρε ένα επιθετικό ριμπάουντ (το κρίσιμο μετά το οποίο σκόραρε για το 76-68) και έδωσε μία ασίστ σε 32 λεπτά συμμετοχής. Μπορεί οι Ξανθόπουλος – Μαυροειδής να έδωσαν το κάτι παραπάνω, όμως ο Αμερικανός ήταν για άλλη μία φορά “killer” και τρομερά συγκεντρωμένος. Η ΑΕΚ πήρε την νίκη και την πρόκριση με 12 λιγότερα ριμπάουντ (όσα μάζεψε μόνος του ο Ρόχας), ενώ άφησε 15 δεύτερες ευκαιρίες στην Μούρθια, επίδοση που σίγουρα θα πρέπει να προσέξει εν όψει τελικού.
ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Στον παράγοντα έδρα. Όσες φορές κι αν “επιβίωσε” η Μούρθια, οι παίκτες της ΑΕΚ έπαιρναν ενέργεια από τον κόσμο τους και με την 2nd unit κυρίως, κρατούσαν τους Ισπανούς σε απόσταση. Ο Πάντερ άλλαζε το πρόσωπο της ομάδας του στην επίθεση, ειδικά όταν έπαιζε στο ίδιο σχήμα με τον Σάκοτα, καθώς οι αποστάσεις ήταν καλύτερες και η Μούρθια “άνοιγε” την άμυνά της με αποτέλεσμα ο Ξανθόπουλος να κάνει… θραύση με τις δημιουργίες και τις “πάρε-βάλε” ασίστ του.
ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ντοζάι (Κροατία), Τσιούλιν (Ρουμανία), Σαχίν (Ιταλία)
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-17, 40-34, 55-54, 77-75
ΑΕΚ (Σάκοτα): Γκριν 7, Χάρις 20 (9/13 δίποντα), Τζέιμς 6 (1), Σάκοτα 15 (2), Ξανθόπουλος, Χάντερ, Καββαδάς, Λαρεντζάκης 3 (1), Μαυροειδής 9, Πάντερ 16 (4), Βασιλόπουλος 1.
ΜΟΥΡΘΙΑ (Ναβάρο): Χάνα 17 (2 τρίποντα, 6 ασίστ), Λίμα 4, Όλεσον 10 (1), Ρόχας 8 (12 ριμπάουντ), Τούμπα 5, Αντέλο, Μπενίτε 19 (3), Κλουφ, Σόκο 12 (8 ριμπάουντ)
Τα ομαδικά στατιστικά της ΑΕΚ: 17/31 δίποντα, 8/22 τρίποντα, 19/31 βολές, 32 ριμπάουντ (26 αμυντικά – 6 επιθετικά), 15 ασίστ, 9 κλεψίματα, 6 κοψίματα, 14 λάθη.
Τα ομαδικά στατιστικά της Μούρθια: 19/43 δίποντα, 6/20 τρίποντα, 19/25 βολές, 44 ριμπάουντ (29 αμυντικά – 15 επιθετικά), 14 ασίστ, 10 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 15 λάθη.