Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο και ειδικότερα το αυτοδιοίκητο τέθηκε επί τάπητος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, ενώ επί του θέματος τοποθετήθηκαν, διασταυρώνοντας τα ξίφη τους: η εκπρόσωπος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου και εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της Ομοσπονδίας, ο Γιάννης Γκιόκας του ΚΚΕ, ο Πέτρος Κωνσταντινέας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Παύλος Χαϊκάλης των ΑΝΕΛ.
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ενημέρωσε ότι ο γενικός γραμματέας της UEFA (θα εκπροσωπήσει και τη FIFA), Τζάνι Ινφαντίνο, ζητεί από τον υπουργό να παραστεί στην Επιτροπή την Τετάρτη, στο διάστημα 10:00-14:00, προκειμένου να έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων και να τους ενημερώσει για τις θέσεις των δύο κορυφαίων ποδοσφαιρικών Αρχών.
Οι τοποθετήσεις για το αυτοδιοίκητο, σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ του Βήματος:
Γιώργος Γκιρτζίκης, (ΕΠΟ)
«Η ΕΠΟ είναι πλήρως εναρμονισμένη με καταστατικό της FIFA και της UEFA, ισχύει όλες τις ομοσπονδίες χωρίς καμία εξαίρεση. Κατ΄αρχάς να ενημερώσω ότι ο κ. Ινφαντίνο δεν κατάφερε να έρθει αλλά ζητάει από τον Υπουργό να έρθει αύριο μεταξύ 10 με 2 να έχει μία συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων για να τους ενημερώσει.
Τα δύο λεπτά και τα 4 δεν είναι αρκετά για να τα βάλουμε στις θέσεις μας. Για όσο χρόνο έχω να πω επιγραμματικά ότι στο άρθρο 15 που μιλάει για το αυτοδιοίκητο, καταργείται το δικαίωμα της ΕΠΟ να ρυθμίζει τα θέματα που την αφορούν, δηλαδή το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αυτοδιοίκησης όλων των προσώπων μυ κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Το ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο είναι η θέσπιση κανονισμών και η διεξαγωγή αγώνων καθώς και ο πειθαρχικός έλεγχος να βρίσκονται αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της αρμόδιας ομοσπονδίας χωρίς να εμπλέκεται η Πολιτεία. Στην πολιτεία εμπίπτει η Ψήφιση κανόνων τήρησης της δημόσιας τάξης, επιβολής ποινών σε περίπτωση παραβατικών συμπεριφορών καθώς και ο έλεγχος των και η εποπτεία της σε θέματα οικονομικού χαρακτήρα, εργασιακών σχέσεων κλπ
Αυτονομία σημαίνει οι κανονισμοί του αθλήματος που δεν μπορούν να υπάγονται στην Πολιτεία. Δεν γίνεται να λαμβάνονται διοικητικά μέτρα εναντίον ΠΑΕ καθώς η πειθαρχική εξουσία πηγαίνει στον Υφυπουργό. Εμείς έχουμε καταθέσει τις θέσεις μας στα κόμματα».
Ειρήνη Μαρούπα (ΕΕΑ)
«Το αυτοδιοίκητο δεν δούλεψε καλά γιατί τα συμφέροντα που χειραγωγούν τον αθλητισμό έχουν διαπλοκή κάθετη και οριζόντια και προς την πλευρά των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων και στη δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να βρεθεί κάποιος με το θάρρος να το αλλάξει. Και ευτυχώς βρέθηκε αυτός ο Υπουργός.
Η ΕΠΟ στα χρόνια από το 2011 έχει φερθεί ως εξής: η εγγυητική επιστολή δεν θεωρείται βαρεία αμέλεια και δεν μας άφησε να βάλουμε πρόστιμα. Γιατί από αυτήν την επιστολή πληρώνονται οι παίκτες και άλλοι τρίτοι. Η ΕΠΟ είπε στις ομάδες μην τις πηγαίνετε τις επιστολές στην ΕΕΑ γιατί δεν μπορούν να σας κάνουν κάτι.
Η επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών της ΕΠΟ θα έπρεπε για να είναι σύννομη να αποτελείται από τακτικούς δικαστές αλλά με την απόφαση της ΕΠΟ να την έχει επανδρώσει με δικηγόρους πρακτικά καθιστά ανεφάρμοστες από εμάς τις αποφάσεις της! Δηλαδή ο παίκτης προσφεύγει αλλά εμείς επειδή η σύσταση επιτροπής δεν είναι νόμιμη δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Οπότε ο αθλητής πάει στα πολιτικά δικαστήρια.
Τρίτο θέμα πολύ σοβαρό,, η ΕΠΟ αδιαφορούσε απολύτως για τις αποφάσεις της ΕΕΑ. Εμείς προσπαθούσαμε να τηρούνται οι προϋποθέσεις για το άρθρο 77, δηλαδή να τηρείται από όλες τις ομάδες η φορολογική ενημερότητα, η ασφαλιστική ενημερότητα και η εγγυητική επιστολή. Όμως η ΕΠΟ μας αγνοεί και έτσι οι ομάδες κάνουν του κεφαλιού τους χωρίς να τηρούν τη νομιμότητα. Επίσης να πω ότι οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων φορέων δεν είναι μέλη των σωματείων και έτσι χειραγωγούνται και φτιάχνεται μια εκλογική βάση για να βγουν οι διοικήσεις της ΕΠΟ για τις οποίες τώρα επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη.
Στις Λέσχες επίσης που έχουν θεσπιστεί με Νόμο, καταπατείται το άρθρο δια της πλαγίας οδού, δεν έχουν λέσχες αλλά έχουν σωματεία ανεξάρτητα όπως λένε χωρίς καμία αντικειμενική ευθύνη της ομάδας.
Τα όπλα και τα πυρομαχικά, όπως οι φωτοβολίδες και λοιπά είναι αποθηκευμένα μέσα στα γήπεδα. Για να πληγεί αυτό πρέπει να υπάρξει ποινικά και αστικά υπεύθυνος! Δεν γίνεται να υπάρχει τέτοια παραβατικότητα και μετά η ομάδα να παριστάνει την ανήξερη. Πρέπει να υπάρχει αντικειμενικά υπεύθυνος της ομάδας».
Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ)
«Καθίστε, γιατί δεν καταλαβαίνω. Έχει το νομοσχέδιο άρθρα που ελέγχει τους κανόνες του παιχνιδιού; Το νομοσχέδιο δεν παρεμβαίνει σε αυτά. Παρεμβαίνει σε ένα βασικό ζήτημα και να μην κρυβόμαστε πίσω από FIFA και UEFA, θα δεχτούμε δηλαδή αν αυριο-μεθαύριο η FIFA και η UEFA θα έρθει, να πει ότι μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου γίνεται ό,τι θέλω εγώ χωρίς να λαμβάνω υπόψη το Κράτος, θα το δεχτούμε;;;
Η παρέμβαση είναι για τα δικαιοδοτικά όργανα σε ένα πλαίσιο που μας περιγράφηκε με τα μελανότερα χρώματα. Γιατί η ΕΠΟ δεν θέλει τους Δικαστές. Ψαχνόμαστε για την αυτονομία. Το Νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα που άπτονται στην ευθύνη του Κράτους. Ο ίδιος ο κόσμος σας έχει γυρίσει την πλάτη στο ποδόσφαιρο.
Εμείς προτείνουμε ριζικότερες λύσεις, αλλά με το Νομοσχέδιο έχουμε πρόβλημα για το τι ΔΕΝ κάνει όχι με αυτά που κάνει. Εξαντλείται σε ζητήματα νομιμότητας σε ζητήματα σκοπιμότητας είναι θέμα της ομοσπονδίας».
Πέτρος Κωνσταντινέας (ΣΥΡΙΖΑ)
«Η ΕΠΟ που δεν έχει εναρμονίσει το καταστατικό της με FIFA και UEFA, μιλάει να σεβαστούμε τις διεθνείς συνομοσπονδίες! Παραδείγματος χάριν, δεν έχει συγκροτήσει σώμα επιθεωρητών για τη διαφθορά. Δεύτερον: που είναι τα λεφτά της UEFA κύριε Γκιρτζίκη; Τρίτον: Που είναι ο κώδικας ηθικής που έχετε εναρμονίσει όταν το μισό Δ.Σ. και οι μισοι διαιτητές κατηγορούνται και παραμένουν στις θέσεις τους;
Προσωπική ερώτηση. Αυτή τη στιγμή ο Ειδικός Ανακριτής διερευνά καταγγελίες για στημένους πίνακες, κατόπιν καταγγελιών ιδίου μέλους σας. Σας ερωτώ κ. Γκιρτζίκη, είστε περήφανος για το Δ.Σ. της ΕΠΟ αυτή τη στιγμή; Αν όχι, να βγείτε και να κάνετε δήλωση στον Τύπο. Σας ομιλεί ένας που ξέρετε τι έχει πάθει. Σας ευχαριστώ».
Παύλος Χαϊκάλης (ΑΝ.ΕΛ.)
«Αυτή η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ αλλά δεν δεχόμαστε το αυτόνομο. Υπάρχει βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης και πρέπει να υπάρχει και από την ΕΠΟ. Πρέπει να καταλάβουν ότι θα πρέπει να έρθουμε σε μια συνεννόηση. Δεν επιθυμεί κανένας το λεγόμενο Gr-Exit. Θα πρέπει η ΕΠΟ να αποδεχτεί τους τακτικούς δικαστές και να καταλάβει ότι δε γίνεται να υπάρχουν δικαστές οι οποίοι χειραγωγούνται από διάφορες πλευρές».