Ρήξη στα Σκόπια - "Όχι" Ιβανόφ στη Βόρεια Μακεδονία: Είναι ταπεινωτική συμφωνία

«Ταπεινωτική» για τα Σκόπια χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, τη συμφωνία που επετεύχθη για το νέο όνομα της γειτονικής χώρας, μετά τις αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα.

Στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του επανέλαβε τη διαφωνία του για τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζει την συνταγματική τάξη και διαγράφει την ιστορία της χώρας του.

«Η συμφωνία παραβιάζει τη συνταγματική τάξη και το νομικό καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των Σκοπίων στο διάγγελμά του, αποφασίζοντας να έρθει σε πλήρη ρήξη με τον πρωθυπουργό της χώρας, και εκκινώντας μία νέα πολιτική κρίση.

«Αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους Μακεδόνες στη Μακεδονία» σημείωσε με προκλητικό ύφος.

Οι δηλώσεις του έχουν ως εξής:

 

«Με αυτή τη συμφωνία, η μακεδονική ταυτότητα δεν ενισχύεται και τα ήδη αποκτηθέντα δικαιώματα στα Ηνωμένα Έθνη υποβαθμίζονται. Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ηττήθηκε, ενώ η 20ετής ιστορία του ανεξάρτητου κράτους της πΓΔΜ διαγράφεται. 

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποτελούν άλλοθι για μια κακή συμφωνία. Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, θα προσπαθήσω να επιτύχω μια λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα του μακεδονικού λαού. Δεν θα υποστηρίξω και δεν θα υπογράψω αυτό το ταπεινωτικό κείμενο σχετικά με τη συμφωνία».

 

Το πρωί, η συνάντηση του Γκιόργκι Ιβάνοφ με τον Ζόραν Ζάεφ είχε απροσδόκητη εξέλιξη καθώς ολοκληρώθηκε μόλις σε δύο λεπτά, με τα μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ να μεταδίδουν πως ο Ιβάνοφ είναι οργισμένος με τη συμφωνία και δεν ήθελε να ακούσει τις λεπτομέρειες.

Όπως προέκυψε από τις επαφές των δύο κορυφαίων πολιτικών παραγόντων της γειτονικής χώρας και από το διάγγελμα, ο Ιβανόφ δεν συμφωνεί με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», καθώς και την αλλαγή στο Σύνταγμα, όροι που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Ζάεφ και του Τσίπρα την Τετάρτη, μετά από μακρά διάρκεια διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν στα Σκόπια, ο Πρόεδρος μπορεί να ασκήσει βέτο κατά της συμφωνίας, αν προηγουμένως έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Η διαδικασία έχει ως εξής: Μετά την πιθανή υπερψήφιση από το κοινοβούλιο, η απόφαση πηγαίνει στον Πρόεδρο για έγκριση, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί και να την «επιστρέψει» στο κοινοβούλιο. Αν η απόφαση υπερψηφιστεί για δεύτερη φορά από τοκοινοβούλιο, τότε η πρόταση καθίσταται ενεργή και τίθεται σε ισχύ.

Ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβανόφ δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είναι ταπεινωτική για τα 73 χρόνια ιστορίας της χώρας του και τόνισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί μία κακή λύση, προκειμένου η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η είσοδος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για μία κακή συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

 Ο Ιβανόφ άσκησε δριμύτατη κριτική εναντίον του πρωθυπουργού Ζάεφ, ο οποίος, όπως τόνισε, «δεν είχε το θάρρος να συνεργαστεί με τους παράγοντες της χώρας», ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης «μη δημοφιλή». Επιπλέον πρόσθεσε, πως με τη συμφωνία, εκτός του ονόματος, αλλάζει και το άρθρο του Συντάγματος που αναφέρεται σε μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα!

Βόρεια ΜακεδονίαΓκιόργκι ΙβάνοφΖόραν ΖάεφΣΚΟΠΙΑΝΟ