Η συμβίωση ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού κάτω από την ίδια στέγη αποδεικνύεται στην πράξη όλο και δυσκολότερη, με κίνδυνο πλέον την μεταξύ τους ρήξη.
Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης ανέβηκαν προ ολίγου στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα με λίγα λεπτά διαφορά, επιβεβαιώνοντας την αντίθεση των απόψεών τους.
Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι μπορεί να έχουν γίνει θετικά βήματα, όμως τα αρνητικά σημεία είναι σημαντικά.
Σε εντελώς αντίθετο κλίμα κινήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος τόνισε πως θα ψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή και επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι η Μακεδονία είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που δεν ανήκει όλη στην Ελλάδα.
Καθοριστική η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου
Το ρήγμα ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς βάθυνε το βράδυ της Τετάρτης, όταν η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη στο Σκοπιανό και να αποφευχθούν οι εντυπώσεις αποσύνθεσης και διάσπασης του Κινήματος.
Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που κράτησε ως τα ξημερώματα, ήταν αδιέξοδη.
Η Φώφη Γεννηματά ήταν η μόνη που είπε ξεκάθαρα «όχι» στη συμφωνία. Όπως είχε γίνει γνωστό από το ρεπορτάζ, Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε θερμά τη συμφωνία, ενώ οι Γ. Παπανδρέου, Θ. Θεοχαρόπουλος και Γ. Καμίνης την υποστήριξαν επίσης, με διαφορετική ωστόσο ένταση και επιχειρηματολογία ο καθένας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε τη δική του άποψη τηλεφωνικά, από το Στρασβούργο, επισημαίνοντας πως απαιτείται μετριοπάθεια από το Κίνημα Αλλαγής για τη συμφωνία, να μην ταυτιστούν με τους πανηγυρισμούς Τσίπρα – Καμμένου, αλλά ούτε με τις ακρότητες της ΝΔ.
Η Φώφη Γεννηματά κινήθηκε στην «πατριωτική γραμμή», σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση. Δικαιολογώντας το «όχι» στη συμφωνία, είπε πως το ΠΑΣΟΚ πήγε στο 40% ως πατριωτικό κόμμα και ότι αυτή τη δεδομένη χρονική συγκυρία το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να αλλάξει προσανατολισμό.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έριξε μάλιστα την ιδέα να ζητήσει δημοψήφισμα για το Σκοπιανό, κάτι στο οποίο όλοι αντέδρασαν και έτσι η πρόταση αποσύρθηκε.
Στη συνέχεια, η Φώφη Γεννηματά έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου αντέδρασαν.
«Να μην παριστάνουμε τους δεξιούς», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του επικεφαλής του Ποταμιού. «Πώς μπορείς να ζητάς από τον Σταύρο Θεοδωράκη να εκφράσει τη δική σου άποψη;» είπε ο κ. Παπανδρέου. «Υπάρχει εκλεγμένος αρχηγός, δεν θα ανεχθώ οποιαδήποτε διαφοροποίηση», τόνισε η κυρία Γεννηματά.
Τελευταία συνάντηση;
Η ταραχώδης συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε στις 2 το πρωί σε κακό κλίμα. «Φοβάμαι ότι είναι η τελευταία μας συνάντηση. Δεν έχω σκοπό να ακολουθήσω προτάσεις που θα διαλύσουν την παράταξη. Ο καθένας ας πάρει τον δρόμο του», ήταν τα τελευταία λόγια της κυρίας Γεννηματά.
Οι διάφορες πτέρυγες του Κινήματος Αλλαγής προσπάθησαν να εκδοθεί ένα κοινό κείμενο μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για το Σκοπιανό, αλλά ούτε αυτό κατέστη δυνατό. Παρά τις ολονύχτιες παρασκηνιακές διεργασίες, με τηλεφωνήματα και συζήτηση μέσω Skype, η κυρία Γεννηματά δεν δέχτηκε τις παρατηρήσεις στο κοινό κείμενο και επέμεινε στην άποψή της για «όχι» στην συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.
Η προσπάθεια δεν απέδωσε και τελικά γύρω στις 10 το πρωί της Πέμπτης δημοσιοποιήθηκε η πρoσωπική δήλωση της Φώφης Γεννηματά ως επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση», αναφέρει σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης.