Για την πρόταση του Ποταμιού περί συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας θα συζητήσουν σε συνάντησή τους την ερχόμενη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια απρόσμενη εξέλιξη για δύο λόγους. Πρώτον διότι η εν λόγω πρόταση νόμου έχει κατατεθεί εδώ και 13 μήνες αλλά παρέμενε στο αρχείο του Κοινοβουλίου. Δεύτερον, χθες ο πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν ετέθη και πάλι το ζήτημα άφησε να εννοηθεί ότι αν και βλέπει με ενδιαφέρον την ιδέα, στην παρούσα συγκυρία δεν προτίθεται να την εξετάσει.
Η πρόταση Μητσοτάκη και η απάντηση του πρωθυπουργού
Το συγκεκριμένο θέμα είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας τον πρωθυπουργό να προχωρήσει “άμεσα στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, όπως έχουμε προτείνει από το 2016», διευκρινίζοντας ότι «δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε κάνει αυτή την πρόταση, την έχει καταθέσει και ο κ. Θεοδωράκης περίπου την ίδια χρονική στιγμή που την ανέφερα εγώ για πρώτη φορά από αυτό το βήμα». «Είναι ένα θεσμικό εργαλείο που εξασφαλίζει διακομματική συνέχεια και δίνει τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση, γρήγορα και αποτελεσματικά, να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις», είχε πει ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Είμαι ανοιχτός να κουβεντιάσουμε εάν θέλετε. Είναι, όμως, μια υπόθεση η οποία δεν μπορεί ούτε να γίνει στο πόδι ούτε σε μια περίοδο έντασης ούτε σαν μια επικοινωνιακού χαρακτήρα πρόταση. Είμαι, όμως, ανοιχτός εάν θέλετε να τη συζητήσουμε», του είχε απαντήσει ο κ. Τσίπρας.
Η αναφορά Θεοδωράκη
Στο θέμα είχε αναφερθεί και ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής του ζήτησε «να φέρει κατά προτεραιότητα στο Σώμα την πρόταση νόμου που έχουμε κάνει από τον Δεκέμβριο του 2016 για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, μια πρωτοβουλία την οποία δέχθηκαν θετικά τα περισσότερα κόμματα».
«Το Συμβούλιο θα πρέπει να συνεπικουρείται από ένα μόνιμο επιτελείο από ανθρώπους διπλωμάτες, στρατιωτικούς και εμπειρογνώμονες, επιλεγμένους απολύτως αξιοκρατικά», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Στην επιστολή του αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το προτεινόμενο Συμβούλιο θα συσταθεί όπως τα αντίστοιχα σύγχρονων χωρών- θα συγκαλείται από τον Πρωθυπουργό και θα μετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι πρώην Πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. και κατά περίπτωση αξιωματούχοι της κυβέρνησης και επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων».