Στρεπτόκοκκος: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Ηλεία μετά τους δύο θανάτους και το τρίτο κρούσμα

Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μετέβη στην Ηλεία, μετά από τους δύο θανάτους πολιτών, οι όποιοι εμφάνισαν συμπτώματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου και τον εντοπισμό ενός τρίτου κρούσματος.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Ηλεία λαμβάνει τυχαία δείγματα με αιμοληψίες από διαφορά περιστατικά στο Νοσοκομείο Πύργου, για εξετασθεί αν υπάρχει ενδεχόμενο διάστασης του μικροβίου ή αν πρόκειται για τυχαία περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα ήταν αυτό του 48χρονου από τη Λειβαδιά, ο οποίος έκανε διακοπές στην περιοχή και αρχικά θεωρήθηκε πως πέθανε μετά από τσίμπημα καφέ αράχνης ερημίτισσας.

Επίσης ένας 45χρονος, ο οποίος επίσης έκανε διακοπές στην Αρχαία Ολυμπία, πέθανε όταν παρουσίασε αιφνιδιαστικά συμπτώματα του στρεπτόκοκκου και κατέληξε στην Εντατική του Νοσοκομείου Πατρών. Στο ίδιο νοσοκομείο σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλεύεται και τρίτο άτομο από την Ηλεία με στρεπτόκοκκο αλλά η κατάστασή του θεωρείται καλή. Ο τρίτος ασθενής νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.

«Τη Δευτέρα είχαμε κι ένα τρίτο περιστατικό το οποίο στείλαμε επίσης στην Πάτρα, το οποίο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Το περιστατικό αυτό φαίνεται ότι πάει καλά», δήλωσε διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου Σπύρος Πολίτης στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», προσθέτοντας ότι τα περιστατικά αυτά δεν σχετίζονται μεταξύ τους, εκτός από το γεγονός ότι προσβλήθηκαν από τον ίδιο ιό.

«Μετά τα περιστατικά αυτά ήρθε τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νοσοκομείο μας και ξεκίνησε λήψη δειγμάτων σε περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο, προκειμένου να εξεταστούν και για στρεπτόκοκκο. Τα δείγματα αυτά θα λαμβάνονται μέχρι σήμερα, ώστε στη συνέχεια να γίνει ο έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για κάτι τυχαίο ή υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα στην κοινότητα», τόνισε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ