24 πολεμικά πλοία συνοδεύουν το Oruc Reis - Κινούνται μεταξύ Ρόδου & Καστελλόριζου

Η ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο απειλείται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται από χθες Δευτέρα, σε έκρυθμη κατάσταση με το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» να κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και να έχει απλώσει καλώδια, από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες το πλαισιώνουν σε κοντινή ακτίνα, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό και κινείται από περίπου τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τακτικά παραβιάζοντάς την.

Η περιοχή πάντως όπου κυρίως πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το ερώτημα είναι ωστόσο εάν από εκεί και πέραθα επιδιώξει απλά να προκαλέσει διεξάγοντας σεισμικές έρευνες μέσω σόναρ – κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά – με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων οι οποίες εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν από την τουρκική προπαγάνδα.

Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι σε αυτήν τη δύναμη η Τούρκοι έχουν ενσωματώσει μερικές από τις πιο ισχυρές μονάδες τους, όπως πχ φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, στέλνοντας έτσι ένα επιπλέον μήνυμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προς την ελληνική πλευρά.

Πέραν όμως,  από την κινητικότητα του Oruc Reis όμως, την ελληνική πλευρά ανησυχεί παράλληλα και η σημαντική συσσώρευση μεγάλων μονάδων επιφάνειας του τουρκικού στόλου, νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 25 πλοίων.

“Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα”, οι κινήσεις της Ελλάδας

Κυβερνητικές πηγές βεβαιώνουν πως η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει για τις εξελίξεις τόσο τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα και ενώ το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων είχε από νωρίς τεθεί σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας, μονάδες του Π.Ν. και αεροσκάφη της Π.Α. είχαν αναπτυχθεί στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο όπου αναμενόταν το τουρκικό ερευνητικό, μετά τη NAVTEX η οποία είχε παρανόμως εκδοθεί στις 7 το πρωί.

Μάλιστα όταν το «Ορούτς Ρέις» συνοδευόμενο από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος εισήλθε σε βάθος 10 ν.μ. εντός του ορίου της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα εκεί πολεμικά πλοία της χώρας μας έστελναν συνεχή, ανά περίπου 15΄ μηνύματα, με τα οποία ζητείτο η απομάκρυνσή του από την περιοχή.

xartis-anatoliki-mesogeios

Τα μηνύματα έμεναν αναπάντητα από το «Ορούτς Ρέις» το οποίο κινούμενο με χαμηλή ταχύτητα είχε απλώσει τα καλώδια προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα. Ωστόσο, όπως επισήμαιναν αρμόδιες πηγές, η διεξαγωγή ερευνών ήταν αδύνατη, λόγω του θορύβου που προκαλείται από τις πολλές ναυτικές μονάδες που πλέουν στην περιοχή.
Ως γνωστόν, τέτοιου είδους έρευνες γίνονται μέσω της εκπομπής ραδιομηνυμάτων, με τη χρήση των καλωδίων, προς τον βυθό. Αυτά τα μηνύματα είναι, που όπως λέγεται, δεν είναι δυνατόν να ληφθούν εξαιτίας του θορύβου από τις μηχανές των πολλών πλοίων που βρίσκονται στο σημείο.
Στόχος της Αθήνας είναι να αποτρέψει τις έρευνες και όχι να προκαλέσει περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας

Τα παιχνίδια της Άγκυρας έχουν προκαλέσει διπλωματικό «πυρετό» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις και να τονίζει ότι πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή με τον κ. Στόλτενμπεργκ να γράφει στο Twitter ότι «η κατάσταση πρέπει να λυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Λίγο αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια του εκπροσώπου του κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δεδηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.