Ρητορικά "ξόρκια" αντί λύσεων

“Η χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αποθήκη” προσφύγων και μεταναστών διαβεβαίωσε λίγο πριν από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αλλά η πραγματικότητα είναι περισσότερο “επίμονη” από τις ρητορικές προπαγανδιστικές ακροβασίες.

Η πραγματικότητα λοιπόν “λέει”, ότι χιλιάδες μετανάστες επέστρεψαν στην Αθήνα μετά από την αμφιλεγόμενη αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη χωρίς να υπάρχει η παραμικρή προετοιμασία κατάλληλης υποδομής για την ανθρώπινη φιλοξενία τους.

Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο: Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους, αν όχι η πλειοψηφία τους, ήδη έχει φύγει από το Ελληνικό και το στάδιο του Τάε Κβο Ντο προς άγνωστη κατεύθυνση.

Όλοι τους είναι τυπικά παράνομα στη χώρα αφού δεν πρόκειται για πρόσφυγες ή τουλάχιστον δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν διαδικασία χορήγησης ή όχι ασύλου.

Όλα αυτά, την ώρα που από το πρωί καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά μερικές χιλιάδες ακόμη προσφύγων.

Οι Δήμαρχοι της Αττικής ήδη βρίσκονται στα ¨κάγκελα”. Η αρχή έγινε από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος δήλωσε χθες, ότι δεν θα “ανεχθεί” την επανάληψη των φαινομένων του 2012 και 2013 “όταν άνθρωποι, χωρίς στοιχειώδη μέσα βιοπορισμού, περιπλανούνταν στην Αθήνα, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της».

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αυτοί «μεταφέρονται μαζικά στην Αθήνα και διασπείρονται στο κέντρο της πόλης. Οι διαβεβαιώσεις ότι θα παρέμεναν σε κάποιους χώρους, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν, εφόσον δεν ήταν σε χώρους κλειστής φιλοξενίας».

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει σχετικό ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, ο επικεφαλής του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδρά, προειδοποιεί, ότι «κάποια στιγμή θα κλείσει η Ειδομένη και για τους πρόσφυγες».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε εκδήλωση για την προσφυγική κρίση του Ιδρύματος Μαραγκόπουλου η κ. Καλλιόπη Στεφανάκη εκ μέρους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, έως τις 8 Δεκεμβρίου 2015 είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 769.000 αφίξεις.

Η ίδια σημείωσε, ότι μετά 25 ημέρες κατάληψης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη και ενώ η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων είχε αποφασιστεί τρεις ημέρες πριν από την πραγματοποίησή της, όταν έφθασαν οι μετανάστες στην Αθήνα δεν είχε οργανωθεί ο τόπος που θα φιλοξενηθούν. Ταυτόχρονα δεν υπήρχε πρόνοια για τη σίτιση, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες δωρεές από τους πολίτες. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μόλις την προηγούμενη Τετάρτη έλαβε αίτημα για βοήθεια από την ελληνική κυβέρνηση οπότε χθες στήνονταν 3 σκηνές χωρητικότητας 250 ατόμων η καθεμία δίπλα στο γήπεδο χόκεϊ στο Ελληνικό.

Παράλληλα, με ανοιχτή επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, οι δήμαρχοι Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Φαλήρου θέτουν σειρά ερωτημάτων που για την καταλληλότητα του “προσωρινού” χαρακτήρα του Ελληνικού ως κέντρου φιλοξενίας.

Οπως αναφέρει το “Πρώτο Θέμα”, ο κ. Μουζάλας είχε δεσμευτεί ότι οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στο Ελληνικό έως το τέλος του Οκτωβρίου, όμως παρατηρείται αύξηση του αριθμού οικονομικών μεταναστών και υπάρχει ο φόβος ότι θα στηθεί καταυλισμός δήλωσε στο MEGA o δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. «Ποιοι θα εγγυηθούν την ασφάλεια των παιδιών που παίζουν εκεί και των κατοίκων;» αναρωτήθηκε.

«Δεν έχουμε δικαίωμα να είμαστε εφησυχασμένοι. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο» δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης.

Ύστατη έκκληση για τη δημόσια ασφάλεια και την δημόσια υγεία απηύθυνε ο Γιώργος Παπανικολάου δήμαρχος Γλυφάδας, σημειώνοντας ότι ενώ αρχικά είχαν ενημερωθεί για πρόχειρη φιλοξενία μεταναστών που θα διαρκούσε ένα μήνα, τρεις μήνες μετά, όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα, αλλά «ενημερωνόμαστε και μάλιστα όχι επίσημα ότι θα εγκατασταθούν κι άλλοι».

Την ανησυχία τους εντείνουν οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από το vimaonline.gr και στις οποίες εικονίζονται δύο μεγάλες λευκές σκηνές μπροστά από την ολυμπιακή εγκατάσταση του χόκεϊ και ένα τριαξονικό φορτηγό γεμάτο σκηνές.

Η επιστολή των δημάρχων έχει ως εξής:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

10 Δεκεμβρίου 2015

Αξιότιμε Υπουργέ κ. Μουζάλα,

Με ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες την ολοένα αυξανόμενη μεταφορά παράνομων μεταναστών στη Νότια Αθήνα, στα γήπεδα Χόκεϊ του Ελληνικού και Ταε Κβο Ντο του Π. Φαλήρου.

Η ανθρωπιστική διάσταση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος είναι εξαιρετικά σημαντική και κανείς δεν μπορεί να την παραβλέψει. Η Πολιτεία, ωστόσο, αντιμετωπίζει ένα μείζονος σημασίας θέμα όπως αυτό, χωρίς έστω τη στοιχειώδη προετοιμασία και οργάνωση και αφήνοντας στο σκοτάδι τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό που ξεκίνησε πριν από 3 μήνες με την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, έχει τώρα μετατραπεί σε μόνιμη δομή ανοιχτής φιλοξενίας, όχι για πρόσφυγες πολέμου αλλά για παράνομους μετανάστες.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη μας είχατε δεσμευτεί προσωπικά ότι τέλη Οκτωβρίου θα είχε κλείσει η προσωρινή δομή στο Ελληνικό, δέσμευση που δυστυχώς δεν τηρήσατε. Αντί γι΄αυτό, μαθαίνουμε ότι υπάρχει σχέδιο εγκατάστασης χιλιάδων μεταναστών στο πρώην Αεροδρόμιο σε ερειπωμένα κτίρια και αντίσκηνα.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε «αποθήκη ψυχών» αφού δεν πληρεί καμία απολύτως προϋπόθεση φιλοξενίας. Δεν θα επιτρέψουμε το πρώην αεροδρόμιο να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών -και όχι Σύρων προσφύγων- στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος στα Σκόπια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για όλα τα παραπάνω, καλούμε τις τοπικές μας κοινωνίες σε επαγρύπνηση.

Σας ζητάμε, κύριε Υπουργέ, να απαντήσετε επισήμως, άμεσα και εμπεριστατωμένα, στα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα:

1. Ποιος εγγυάται την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής; Είναι επισήμως γνωστό πλέον ότι ανάμεσα στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που διέρχονται ή καταλήγουν στη χώρα μας βρίσκονται και εξτρεμιστικά στοιχεία.

2. Πως θα διασφαλίσετε τη δημόσια υγιεινή, όταν ξαφνικά χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται σε ένα χώρο που δεν πληροί σχεδόν καμία προδιαγραφή για το σκοπό αυτό;

3. Ως τι θα λειτουργήσουν προσωρινά οι εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου; Κέντρο υποδοχής; Κέντρο φιλοξενίας; Κέντρο διαμετακίνησης; Και το κυριότερο: Θα είναι μια ανοιχτή ή κλειστή εγκατάσταση;

4. Για πόσο διάστημα σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το Ελληνικό για το σκοπό αυτό;

5. Ποιος θα αναλάβει τη σίτιση και το κόστος φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών;

6. Ποιος και με ποιο τρόπο θα κάνει την καταγραφή των αλλοδαπών;

7. Πως και πότε θα πραγματοποιηθεί ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες;

Κύριε Υπουργέ,

Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Όλοι οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι ήδη η Νότια Αθήνα και οι δήμοι μας 3 μήνες τώρα έπραξαν το καθήκον τους ανθρωπιστικά όπως όφειλαν.

Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα για ένα ζήτημα τέτοιων διαστάσεων. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις και τον βαθύ προβληματισμό μας. Αναμένουμε άμεση συνάντηση μαζί σας και αναλυτική επίσημη ενημέρωση”.