"Βαφτίσια" με τραγούδια και γραβάτες - Και το όνομα αυτής "Βόρεια Μακεδονία"

Είναι πλέον γεγονός η συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, για τη μετονομασία της δεύτερης σε Βόρεια Μακεδονία. Οι ΥΠΕΞ των δύο κρατών υπέγραψαν το σχετικό κείμενο με μια λιτή τελετή, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της διένεξης μεταξύ των δύο πλευρών για το όνομα, με την παρουσία των πρωθυπουργών τους.

Κατά τη συνάντηση μεταξύ των συντελεστών της συμφωνίας δεν έλειψαν οι εύθυμες στιγμές, όπως το happy birthday στον εορτάζοντα Μάθιου Νίμιτς, το “τραγούδι της χαράς” εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού και η γραβάτα-δώρο που ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε απ’ τον Σκοπιανό ομόλογό του.

«Η σημερινή συμφωνία βάζει τα θεμέλια για μια νέα εποχή στα Βαλκάνια», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τελετή υπογραφής, στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισε από την πλευρά του: «Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια» και «οικοδομούμε τα θεμέλια της φιλίας και της συνεργασίας».

Αλ. Τσίπρας: Σήμερα γράφουμε το τραγούδι της χαράς στις Πρέσπες

Από τις ακριτικές Πρέσπες, από το σταυροδρόμι τριών βαλκανικών χωρών, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το δικό του «ραντεβού» με την ιστορία. Τη στιγμή που η Αξιωματική Αντιπολίτευση μιλάει για μια ημέρα πένθους.

Προυσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η σημερινή του ομιλία στο χωριό Ψαράδες, εστίασε στη νέα εποχή που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια.

«Φτάνουν τα μοιρολόγια. Ελλάδα και ΠΓΔΜ γράφουμε ένα τραγούδι χαράς σήμερα στις Πρέσπες» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού ακολουθούν:

«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε εδώ για να απευθυνθούμε στους λαούς των Βαλκανίων, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί από τον σοβινισμό, τις καθάρσεις, τις αλλαγές συνόρων, την κυριαρχία του φόβου.

Βρισκόμαστε εδώ κοιτώντας κατάματα την ιστορία των λαών μας. Βρισκόμαστε εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον.

Βρισκόμαστε εδώ για να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της αδελφοσύνης και της ανάπτυξης. Για να βαδίσουμε σε μία νέα εποχή περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης. Η σημερινή υπογραφή βάζει τα θεμέλια αυτής της εποχής..

Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών.

Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, ότι οι λαοί θα αποτελέσουν παράδειγμα συμφιλίωσης σε μία περίοδο αστάθειας και συγκρούσεων. Όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, παραδείγματα αποτίναξης του μίσους».

Ζάεφ: Από τον Αριστοτέλη στη γραβάτα του Τσίπρας

Με μία ρήση του Αριστοτέλη ξεκίνησε την ομιλία του ο Ζόραν Ζάεφ : «Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος».

Αξιότιμε φίλε Αλέξη, είπε ο Ζόραν Ζάεφ ξεκινώντας την τοποθέτηση του και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή. «Καλή μας τύχη» υπογράμμισε. Σήμερα θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, σημείωσε.

Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών.

«Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο Ζόραν Ζάεφ

Από αυτές τις τρεις δεκαετίες διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα, σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ από τις Πρέσπες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία.

«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι».