Τσίπρας για πρόταση Προκαταρκτικής της ΝΔ: Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού

«Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής σε βάρος των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

«Αναρωτιόμουν αν αξίζει τον κόπο να έρθω στη Βουλή και να τοποθετηθώ. Αν αξίζει να σπαταλήσω τον πολύτιμο χρόνο μου για να παραβρεθώ σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια αποπροσανατολισμού που επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αν αξίζει να σπαταλάμε τον χρόνο μας για να παρακολουθούμε την άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια ομιλία που μάλλον γέμισε τα πρόσωπα των βουλευτών με θλίψη».

Τι ανέφερε για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο κ. Τσίπρας απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη είπε ότι καλό θα ήταν «να τα αφήσουμε έξω από το γήπεδο μιας αντιπαράθεσης για επικοινωνιακά οφέλη. Πράγματι η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια είναι μια περιοχή αστάθειας. Πράγματι έχουμε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή και βεβαίως με εξελίξεις που ορθώς εγκυμονούν ανησυχίες». «Εδώ και τρία χρόνια έχει ανακτήσει την θέση της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας» τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφέροντας την παρουσία του στη γειτονική χώρα και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η χώρα στην ευρωτουρκική συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που με τους γείτονες μας υπάρχουν εντάσεις. Μάλιστα πριν από 20 χρόνια είχαμε βρεθεί πολύ κοντά σε μια σύρραξη και θέλω να σας θυμίσω την δυνατότητα που είχα εγώ να επικοινωνήσω με τον Τούρκο πρωθυπουργό σε αντιπαράθεση με τον τότε πρωθυπουργό που περίμενε τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για να τους ευχαριστήσει μετά».

«Εγώ όσα είχα να πω για την αντιπαράθεση τα είπα μπροστά στον κ. Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου» τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο». «Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν», τόνισε.

Τι είπε για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας

Για την πρόταση ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΝΔ έχει μια «παιδιάστικη λογική». «Εσείς που μιλάτε για ανώνυμους κουκουλοφόρους υιοθετείται μια ανώνυμη επιστολή γεμάτη ανακρίβειες που ο συγγραφέας της δεν γνωρίζει ποιος είναι υπουργός», ανέφερε ο κ. Τσίπρας λέγοντας ότι η τακτική της ΝΔ είναι αν η «βγουν όλοι ένοχοι, άρα ένοχος δεν είναι κανείς».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με αυτή την τακτική «εκτίθεστε περισσότερο γιατί πρώτον παριστάνετε στον ελληνικό λαό τους χθεσινούς. Λες και δεν έχετε κυβερνήσει όλα αυτά τα χρόνια».

«Δεύτερον γιατί το μήνυμα που στέλνετε είναι ότι το πάρτι του μαύρου χρήματος, τα 400 εκατ. Των θαλασσοδανείων, για ένα σωρό σκάνδαλα. Αρχικά αρνηθήκατε την ύπαρξη σκανδάλου. Μετά αρνηθήκατε την ανάμειξη πολιτικών προσώπων. Μετά επιχειρήσατε την παραγραφή και τώρα επιχειρείτε φθηνούς αντιπερισπασμούς».

Για το ηθικό πλεονέκτημα τόνισε: «Κάνατε το λάθος κ. Μητσοτάκη να μιλήσετε για το ηθικό πλεονέκτημα. Τι θέλετε να πούμε για το ηθικό πλεονέκτημα έναντι της ηθικής απαξίας του παλιού πολιτικού συστήματος; Τολμήσατε να μιλήσετε εσείς για οικογενειοκρατία».

Για το επίδομα ενοικίου

Σχολιάζοντας την υπόθεση του επιδόματος ενοικίου σημείωσε: «Η κυρία Αντωνοπούλου είχε την ευθιξία να παραιτηθεί για 23.000 ευρώ. Για τα 23 δισ. από το σκάνδαλο του φαρμάκου θα παραιτηθεί κανείς. Αλλά η ευθιξία είναι άγνωστη λέξη για εσάς».

«Ο ελληνικός λαός μας κρίνει με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά και αυτό επιβεβαιώνει το ηθικό μας πλεονέκτημα»,

Σχολιάζοντας το θέμα της νοσοκομείου Σαντορίνης ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Οι δικοί μας φίλοι και συνεργάτες μπορεί να είναι και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ αλλά δεν υπήρξαν ποτέ ιδιοκτήτες offshore».