Παρέμβαση Γιούνκερ για τους Έλληνες στρατιωτικούς - Ερντογάν: "Μεγάλο λάθος να μείνει η Τουρκία εκτός ΕΕ"

 

Την επανεξέταση του ζητήματος κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην επίσημη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας, στη Βάρνα.

«Ελπίζω ότι αυτό το θέμα θα τελειώσει πριν το Πάσχα, με δίκαιο τρόπο», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Παράλληλα δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο» για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.

Θέμα βίζας έθεσε ο Ερντογάν – Θα συνεχίσει την εισβολή στη Συρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε απόψε απο τη Βάρνα της Βουλγαρίας ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στην τρομοκρατία, ότι θα συνεχίσει την καταπολέμησή της εντός και εκτός συνόρων.

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως Ε.Ε. – Τουρκία έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., είπε ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης, ενώ αναφορικά με τις τελευταίες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα.

Ντ. Τουσκ: Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα προς τη Κυπριακή Δημοκρατία

«Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά, με την κράτηση πολιτών της ΕΕ», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ μετά τη συνάντηση.

Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.

Ο πρόδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε από τη Βάρνα ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

Ο Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχαν μαζί του στη Βάρνα της Βουλγαρίας, την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ δήλωσε επίσης ότι η ΕΕ και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ότι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.

Σφιγμένα πρόσωπα και “παγωμένα” χαμόγελα

Όταν οι Ερντογάν, Μπορίσοφ, Γιούνκερ και Τουσκ στάθηκαν δίπλα-δίπλα προκειμένου να φωτογραφηθούν, πριν την έναρξη των συζητήσεων, έδειχναν σφιγμένοι.

“Παγωμένος” ήταν και ο Γιούνκερ, ο οποίος αν και αστειεύτηκε με τον Τουσκ φάνηκε να “σφίγγεται” όταν τον πλησίασε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σαφής η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να υπάρξει πρόοδος

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της με την ΕΕ θα πρέπει πρωτίστως να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο, ενώ έκαναν ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

«Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες η Σύνοδος στη Βάρνας έπρεπε να γίνει, γιατί θέτει το μοναδικό πλαίσιο για να μην διαρραγούν εντελώς οι σχέσεις με την Τουρκία», σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε, “η Ευρώπη μόνο μέσω του διαλόγου με την Άγκυρα μπορεί να εξυπηρετήσει δυο από τα βασικά στρατηγικά της συμφέροντα: τη συνεργασία της Τουρκίας στο προσφυγικό και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας”.

Η ατζέντα της Άγκυρας

«Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος για την Άγκυρα», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν αναχωρήσει για τη Βουλγαρία. Άλλωστε, η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διαχείρισης της μετανάστευσης είναι τα κύρια θέματα που η ΕΕ φέρνει στο τραπέζι των συνομιλιών με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σημερινή Σύνοδο της Βάρνας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο που ενημέρωσε συμπατριώτες του δημοσιογράφους χθες το βράδυ στη Βάρνα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα ζητήσει από τη δική του πλευρά, την γρηγορότερη εκταμίευση του δεύτερου πακέτου των 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία που δίνει η ΕΕ. Παράλληλα, ο Ερντογάν αναμένεται να ζητήσει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επιδιώξει να αποσπάσει παραχωρήσεις για την κατάργηση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες και να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν

Την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται στη Βάρνα, ένας δημοσιογράφος ομοεθνής του, ο Mustafa Hos, αποκάλυψε πως από το πρωί γίνονται διαδηλώσεις κατά του «σουλτάνου», γεγονός που απέκρυψαν επιμελώς τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους με πανό που γράφουν «Σταματήστε τον Ερντογάν» και «Δεν υπάρχει θέση για δικτάτορες στην Ευρώπη».

 

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ