Για παράνομη είσοδο θα δικαστούν οι δύο στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο - Κρατούνται στην Ανδριανούπολη

Για παράνομη είσοδο θα δικαστούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν χθες από Τούρκους στον Έβρο σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναλυτικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα υπάρξει δίκη των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία και για το αν υπάρχει φόβος, η γείτονος να εκμεταλλευτεί διαφορετικά το γεγονός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες και την ενημέρωση που έχουμε, το χθεσινό περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή οι δύο Έλληνες αξιωματικοί βγήκαν από το δρόμο τους και επαναλαμβάνω βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές και από εκεί και πέρα οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, αφορούν μια δίκη για παράνομη είσοδο στην χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην χώρα μας».

Ενέδρα των Τούρκων

Το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάτι παραπάνω από έναν απλό αποπροσανατολισμό εξετάζεται η περίπτωση αιχμαλωσίας των δύο Ελλήνων φαντάρων στον Έβρο από Τούρκους.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενέδρα καθώς τις τελευταίες ημέρες στην τουρκική πλευρά επικρατούσε μια ιδιαίτερη κινητικότητα στα σύνορα κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να ήταν μια προσχεδιασμένη σύλληψη.

Ο δύο Έλληνες έχουν μεταφερθεί στη φυλακή της Ανδριανούπολης, όπου και κρατούνται μέχρι αυτή την ώρα.

Το συμβάν σημειώθηκε χθες Πέμπτη, το πρωί, όταν στρατιωτική περίπολος, με δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, βρέθηκε σε τουρκικό έδαφος, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η τουρκική περίπολος τους εντόπισε και τους συνέλαβε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, πρόκειται για μια συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές,  και οι συλληφθέντες είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΓΕΣ, αναφέρει:

“Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.”