Πικραμμένος: Ουδέποτε καταβλήθηκαν χρήματα στη Novartis επί πρωθυπουργίας μου

«Ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος τις κατηγορίες εναντίον του που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis ότι δήθεν χρηματίστηκε με το ποσό των 100.000 ευρώ το διάστημα που είχε την ευθύνη διακυβέρνησης (σσ. από τις 17-5-2012 μέχρι τις 21-6-2012).

Δήλωσε ότι ο αρχικός αιφνιδιασμός εξελίχθηκε σε συναισθήματα οργής, «θα περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου. Κι αυτό γιατί κρατήσαμε τη χώρα όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες» είπε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της συνεδρίασης στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

«Διετέλεσα υπηρεσιακός πρωθυπουργός για 35 ημέρες. Σήμερα μετά από έξι χρόνια βρίσκομαι ενώπιών σας για να αντιμετωπίσω μία ανυπόστατη κατηγορία» είπε ο κ. Πικραμμένος.

Αναφερόμενος στη δικογραφία και στο σημείο που τον εμπλέκει τόνισε «στην κατάθεση προστατευόμενης μάρτυρας καταθέτει στο τέλος της έκτης μαρτυρίας της ότι έλαβα χρηματικό δώρο για να προωθήσω την ταχύτερη καταβολή χρεών προς την εταιρεία. Στην κατηγορία της που είναι οχτώ γραμμές αναφέρει ‘όπως διαδίδει ο μάρτυρας], ο εκπρόσωπος δηλαδή της εταιρείας, με τον οποίο δεν είχα σχέση».

«Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, τώρα κατακλύζομαι από συναισθήματα οργής. Κατηγορούμαι ότι ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός δωροδοκήθηκα. Χειρίστηκα πολλές υποθέσεις μεγάλου ενδιαφέροντος. Πείτε μου έχει ακουστεί ποτέ κανείς υπαινιγμός εις βάρος μου; Ποτέ, κανένας. Θα περίμενα ένα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου. Κι αυτό γιατί κρατήσαμε τη χώρα όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες» ανέφερε.

Κατά την ομιλία του, όπου διεκόπη δύο φορές με παρατεταμένο χειροκρότημα βουλευτών της Ν.Δ. που βρίσκονταν στην αίθουσα, ο κ. Πικραμμένος τόνισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολύ κρίσιμα ζητήματα και έκτακτα, «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε κίνδυνο μπλακ άουτ της χώρας» είπε χαρακτηριστικά.

«Το βασικό καθήκον της κυβέρνησης ήταν να οδηγηθεί η χώρα σε ομαλές εκλογές. Έγιναν τότε ομαλές εκλογές και δεν υπήρξε ποτέ οποιαδήποτε αιτίαση» ανέφερε.

Αμφισβήτησε τον μάρτυρα λέγοντας ότι «καταθέτει, ‘κατά τους ισχυρισμούς του τότε αντιπροέδρου της εταιρείας’, ότι έλαβα δώρο. Έτσι γενικά και αόριστα».

Υπογράμμισε ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. «Ουδέποτε καταβλήθηκαν από οποιοδήποτε όργανο της υπηρεσιακής κυβέρνησης ούτε στην ελεγχόμενη εταιρεία, ούτε σε άλλη φαρμακευτική εταιρεία. Αυτό που κάναμε ήταν να δώσουμε χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία».

Περιγράφοντας την κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η τότε υπηρεσιακή κυβέρνησης ανέφερε ότι «όταν ανέλαβε καθήκοντα αντιμετώπισε, απεργία φαρμακοποιών, έλλειψη φαρμάκων και αναλωσίμων στα δημόσια νοσοκομεία, έλλειψη φαρμάκων υψηλού κόστους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία πασχόντων, την αξίωση για νέα τιμολόγηση φαρμάκων από το Υπ. Υγείας».

Τόνισε με έμφαση ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν υπέγραψε οποιαδήποτε νέα τιμολόγηση παρά τις πιέσεις του ΣτΕ και το εξώδικο του κ. Φρουζή. «Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε, έπρεπε να κινηθούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας» είπε.

Επικαλέστηκε δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με ημερομηνία 4/6/12 σύμφωνα με το οποίο ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε ευχαριστήσει τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας μετά από συνάντηση που είχαν και είχε δηλώσει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό για τη δυνατότητα που είχαμε να ενημερωθούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Υγείας. Ζήτησα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει το θέμα της έλλειψης φαρμάκων».

«Αυτό ακριβώς κάναμε, ποτέ δεν δώσαμε χρήματα σε φαρμακευτική ή άλλη εταιρεία. Τα δώσαμε σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον νόμο και του ψηφισθέντος προϋπολογισμού από τη Βουλή των Ελλήνων» είπε ο κ. Πικραμμένος.

«Όσα καταθέτει ο μάρτυς έχουν προφανή στόχο να θίξουν την τιμή και την υπόληψή μου για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω. Η περιπέτεια μπορεί να με πίκρανε δεν με έκανε όμως να χάσω την ελπίδα και το κουράγιο μου. Με έκανε να νιώσω πολύ περήφανος γιατί κανείς φίλος μου δεν διανοήθηκε ποτέ σε καμία στιγμή ότι μπορεί αυτή η κατηγορία να είναι αληθινή» ανέφερε κλείνοντας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Πικραμμένος ήταν φανερά συγκινημένος, κόμπιαζε αρκετές φορές και ορισμένοι παρατήρησαν ότι η ταραχή του ήταν τέτοια που έφτασε κοντά στο να δακρύσει.

Την ώρα που ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθούσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του για την υπόθεση της Novartis, έγινε ένα επεισόδιο ανάμεσα στον Βασίλη Κικίλια και τον Παύλο Πολάκη.

Βλέποντας τον κ. Πολάκη να χαμογελάει σκωπτικά την ώρα που μιλούσε ο κ. Πικραμμένος ο κ. Κικίλιας τον εγκάλεσε.