«Έφυγε» ο ποιητής και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο Μάνος Ελευθερίου, ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος.

Ο Μάνος Ελευθερίου, που ήταν 80 ετών, υπέστη ανακοπή καρδιάς.

Η βιογραφία του:

Γεννημένος στην Ερμούπολη της Σύρου, είχε γράψει γράψει ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια. Παράλληλα έχει εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Εμφανίστηκε στην ελληνική δισκογραφία το 1964 και συνεργάστηκε με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή και τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο η συνεργασία διακόπηκε λόγω της Δικτατορίας.

Συνεργάστηκε με τον Δήμο Μούτση (Άγιος Φεβρουάριος, 1971) και με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στον δίσκο Θητεία, του οποίου η ηχογράφηση άρχισε το Νοέμβριο του 1973, διακόπηκε από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τελικά κυκλοφόρησε το 1974 με την Μεταπολίτευση.

Συνεργάστηκε ακόμα με τον συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Γιώργο Νταλάρα και με τον Θανάση Γκαϊφύλλια στην Ατέλειωτη Εκδρομή (1975). Επίσης με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Αντώνη Βαρδή και πολλούς άλλους.

Το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα Ο Καιρός των Χρυσανθέμων, το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2005.

Το 2013 βραβεύτηκε για την συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.