Το μεγάλο κόλπο της κυβέρνησης: Εμφάνισε πλεονάσματα χάρη στην ανελέητη υπερφορολόγηση των νοικοκυριών
Τα νοικοκυριά σφίγγουν το ζονάρι όλο και περισσότερο προκειμένου να πετύχει η κυβέρνηση τα υπερπλεονάσματα του στόχου της. Η φοροκαταιγίδα ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της φοροδοτικής ικανότητας του πληθυσμού. Το κράτος εμφανίζεται αδυσώπητο απέναντι στους φορολογούμενους.
Αποτέλεσμα της πρωτοφανούς υπερφορολόγησης ήταν και η νέα υπέρβαση του στόχου των κρατικών εισπράξεων για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου . Το πρωτογενές πλεόνασμα στο διάστημα αυτό κινήθηκε και πάλι πάνω πάνω από το στόχο φτάνοντας τα 1,525 δις ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε αύξηση κατά 834 εκατ. ευρώ ή 4,7% έναντι του στόχου ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από φόρους στην στην περιουσία ήταν αυξημένα κατά 19,3%.
Ωστόσο το γεγονός ότι το Μάϊο οι φοροεισπράκτορες δεν έπιασαν το στόχο τους, εμφανίζοντας αρνητικά αποτελέσματα, καταμαρτυρεί ταυτόχρονα και μια «κόπωση» στις φοροδοτικές αντοχές των Ελλήνων.
Στο στόχαστρο τα ακίνητα
Όπως προκύπτει μάλιστα από τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, για την πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, η υπερφορολόγηση πλήττει κυρίως τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι υπερεισπράξεις από την συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων αγγίζει το ποσόν των 100 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19,3% έναντι του στόχου.
Αυτό δημιουργεί νέους εφιάλτες στους κατόχους ακίνητης περιουσίας για τη συνολική επιβάρυνση που θα εμφανιστεί στο τέλος του ερχόμενου χειμώνα. Όταν, δηλαδή, θα έχει ολοκληρωθεί η προθεσμία και για την πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος φέτος θα καταβληθεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που στην πλειονότητά τους είναι αυξημένες.
Υπεραπόδοση εσόδων κατά 4,7%
Έτσι, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε, χάρη σε αυτή την υπερφορολόγηση, σε 18.422 εκατ. ευρώ , παρουσιάζοντας αύξηση κατά 834 εκατ. ευρώ ή 4,7% έναντι του πεντάμηνου στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17.300 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 372 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.525 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 180 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αυτό πλεόνασμα ήταν όμως κατώτερο του αντίστοιχου πλεονάσματος που είχε επιτευχθεί την ίδια περίοδο το 2017 (1.840 εκατ. ευρώ), σημάδι φοροδοτικής κόπωσης.
Περικοπή επενδύσεων
Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση περιέκοψε τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 794 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 516 εκατ. ευρώ.
Επίσης η υποχρηματοδότηση του κράτους συνεχίστηκε. Ειδικότερα, μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι δαπάνες για επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 72 εκατ. ευρώ.
Ποιοί φόροι εμφάνισαν υπερεισπράξεις
Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018 αύξηση έναντι του στόχου των δημοσίων εσόδων παρατηρήθηκε, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:
α) Φόροι στην περιουσία κατά 99 εκατ. ευρώ ή 19,3%,
β) Άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 62 εκατ. ευρώ ή 6,2%,
γ) ΦΠΑ πετρελαιοειδών κατά 10 εκατ. ευρώ ή 1,3%,
δ) Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 29 εκατ. ευρώ ή 15,9%,
ε) Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 191 εκατ. ευρώ ή 37,3%,
στ) Λοιποί έμμεσοι φόροι κατά 43 εκατ. ευρώ ή 27,7%,
ζ) Απολήψεις από Ε.Ε. κατά 110 εκατ. ευρώ ή 124,5%,
η) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 408 εκατ. ευρώ ή 23,3%,
θ) Έσοδα ΝΑΤΟ κατά 34 εκατ. ευρώ,
ι) Έσοδα αποκρατικοποιήσεων κατά 176 εκατ. ευρώ ή 390,5%.
Κατηγορίες εσόδων με φοροδοτική κόπωση
Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:
α) Φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 65 εκατ. ευρώ ή 12,9%,
β) ΦΠΑ καπνού κατά 12 εκατ. ευρώ ή 4,9%,
γ) ΦΠΑ λοιπών κατά 29 εκατ. ευρώ ή 0,6%,
δ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 90 εκατ. ευρώ ή 5,1%,
ε) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κλπ) κατά 26 εκατ. ευρώ ή 2,4%,
στ) Λοιποί φόροι κατανάλωσης κατά 17 εκατ. ευρώ ή 9,7%.
Αυξημένες οι επιστροφές φόρων
Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1.909 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 561 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.348 εκατ. ευρώ).
Με δυο λόγια
Η πορεία των κρατικών εσόδων στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018, όπως άλλωστε και η γενικότερη πορεία τους κατά την τελευταία τριετία «φωτογραφίζει» και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.Με μία λέξη: υπερφορολόγηση.
Από το newsroom του politisonline.com και του economico.gr